Избелването е все по-често изпълнявана и желана от пациентите манипулация. Причините са свързани най-вече с усещането, че белите зъби се свързват с чистота и здраве на усмивката. За съжаление избелването не е съвсем безопасна процедура и крие своите рискове от усложнения.

 

Най-често срещаното усложнение е повишена чувствителност до пулсираща болка в избелваните живи зъби. Това явление обикновено е преходно и преминава с времето. При повишена чувствителност на съзъбието, отдръпване на венците и оголване на корените на зъбите, както и абразия в зоната на шийките, избелване не се препоръчва. В тези случаи при нужда от промяна на цвета на твърдите зъбни стъктъри се търси алтернативен метод чрез директни или индиректни възстановявания в комбинация с пародонтално лечение.


 

Водородният преоксид, който често се съдържа в препаратите за избелване може да навлезе в каналчетата на дентина и да достигне дори до зъбната пулпа (комплекс от нервни окончания и кръвоносни съдове във вътрешността на зъба). Това води до силна болка и възпаление - пулпит. Такова усложнение е рядко и се лекува чрез ендодонтско лечение (умъртвяване на зъба).

 

Карбамидният пероксид е другата най-често срещана съставка в препаратите за професионално избелване. Доказано е, че дори в концентрация от 10% е възможно да навлезе в зъбната пулпа и да причини нейното умъртвяване.

 

В голям процент от случаите се стига до изгаряне на околозъбните меки тъкани- побеляване и болезненост на засегнатите венци, устни, бузи. Обикновено до няколко дни лигавицата на устната кухина се възстановява, без да има последствия. При по-тежки случаи се наблюдава подуване и отлющване на повърхностният слой клетки. Рядко може да се стигне до загуба на венец в зоната на междузъбните контакти или в шийката на зъбите.

 

В зависимост от качествата на твърдите зъбни тъкани на пациента се допуска, че може да се постигне относителна промяна в твърдостта на емайла. По тази причина не се преопръчва използването на абразивни пасти за зъби и разтвори за изплакване непосредствено след избелващи процедури.

 

Друг важен момент, който трябва да се съблюдава при избелване е, че част от кислорода в избелващите агенти се задържа в твърдите зъбни тъкани. Това пречи на връзката между зъбите и фотополимерните пломби. По тази причина е добре да се изчака поне седмица преди подмяна на стари обтурации по третираните повърхности. Друга причина, подари която е добре да се изчака нчколко дни е стабилизирането на цвета след избелване и постигане на оптимален естетичен резултат.

 

При избелването на витални зъби прогнозата е много добра. Цветът се поддържа чрез избягване на оцветяващи храни и напитки, добра орална хигиена, редовно посещение в денталния кабинет за профилактика и професионално почистване. При нужда се обсъждат с лекаря по дентална медицина инервали за поддържащи избелващи процедури.

 

Поради посоченото разнообразие от методи, индикации и препарати, които могат да послужат за избелване е важно да се отбележи, че то е не просто козметична манипулация. Това е висококвалифицирана дентална дейност, която трябва да се изпълнява прецизно, за да се постигнат най-добрите резултати. Само лекар по дентална медицина може да определи индикациите и контраиндикациите, както и да подготви зъбите за избелване. По този начин ще бъде сведен до минимум рискът от усложнения и разочарование от резултата.