Циркониевите коронки са сред най-предпочитаните средства за цялостно преобразяване на усмивката. В тази статия ще ви представя клиничен случай от моята практика. Ще ви запозная детайлно с етапите на лечение, през които преминахме, за да постигнем естествена и хармонична усмивка. 
Ще разгледаме подробно и какви са предимствата на циркониевите коронки пред останалите средства за естетични възстановявания в денталната медицина. 

 

Какви са основните предимства на циркониевите коронки? 


Практиката ми до момента е показала, че коронките, изработени от циркониев оксид са безспорно най-доброто, което съвременната дентална медицина предлага. Не само заради изключително добрата си биологична съвместимост, но и поради естетическите качества на този материал.
Предимствата наистина са много, но аз ще се опитам да откроя само някои от тях. На първо място след биологичната съвместимост са здравината и устойчивостта на циркониевите коронки. При тях няма опасност от отчупване на парчета от повърхността им. 


При тях рискът от алергични реакции на практика е елиминиран, няма опасност от неприятното оцветяване на венеца, което понякога се получава при окисляването на металния компонент при други видове коронки. 


Чувствителност на зъбите, изработени от циркониев оксид, също липсва, тъй като те не реагират на големи температурни амплитуди при топло и студено. Да не забравяне и естетиката – циркониевият скелет може да бъде оцветен в 16 различни нюанса, което позволява изключителна прецизност. Единственият недостатък, който бихме могли да отбележим е сравнително високата цена на циркониевите коронки. 


Защо да изберем циркониевите коронки пред металокерамичните?

Обръщам специално внимание на този въпрос, тъй като от години металокерамиката се приема като утвърден стандарт в стоматологията. Един от най-големите ѝ недостатъци обаче е не толкова добрата биосъвместимост. Много от пациентите, на които се поставят металокерамични коронки проявяват алергии към метала, което често води до последваща реставрация.


Другият голям недостатък на този материал сивият оттенък от използвания метален скелет. Пропускливостта на светлината е ограничена, което прави зъбите да изгледжат неестествено и определено не можем да постигнем най-добрата естетика. 


Във времето при много пациенти керамиката над метала може да се отчупи, тъй като спойката между метала и керамиката е химична, а не механична. Освен това при корозия на метала, металокерамиката предизвиква потъмняване венеца, което също не изглежда добре естетически. Не е за подценяване и фактът, че металът провежда определено количество топлина и това предизвиква чувствителност на зъбите при консумация на топли или студени храни и напитки. 


Това са причини да избирам цирконият пред металокерамиката. Той е два пъти по-устойчив в сравнение с керамиката, подсилена с метал и около 5 пъти по-устойчив от чистата керамика. И нека не забравяме, че все пак циркониевите коронки се възприемат като символ на натуралната естетика.

 

Как се постига пълно преобразяване на усмивката с циркониеви коронки?

Случаят, който представям на вниманието ви е на 28-годишен пациент. Той дойде в дентална клиника Impression Dent гр. София след като вече беше посетил няколко стоматолози, но така и не беше успял да се довери на никого и да му повери лечението си. 


За мен като специалист първата среща с пациента е изключително важна не само от медицинска, но и от психологическа гледна точка. По време на тази първа консултация е важно не само да бъде установено какво е обективното състояние на пациента, но и да му бъде предоставена пълната информация за възможностите за лечение. Изграждането на доверие между пациента и лекаря е първата и най-важна стъпка, за да постигнем успех с лечението. 

 

Какво установих след първия преглед на моя пациент и какво предприехме?

След като снехме пълна анамнеза и направихме рентгенография стана ясно, че след претърпяна травма в миналото голяма част от зъбите се е наложило да бъдат умъртвени. Поради множество кисти във времето се беше наложило няколко зъба да бъдат извадени. 


Започнахме с вземане на предварителни отпечатъци и отливане на гипсови модели за анализ. Този първоначален етап е изключително важен, тъй като освен обследване на състоянието на зъбите и захапката, дава възможност да се направи подробен анализ на формата на зъбите, лицето, цвета на кожата и очите. Всички тези фактори имат своето влияние върху естетическия вид на усмивката и не бива да бъдат пренебрегвани. 


Поради липса на достатъчно кост за поставянето на  импланти, единственият вариант за нашия пациент беше да се направи циркониев мост. 


Така пристъпихме към същинското лечение. Първата стъпка беше да вземем отпечатъци за изработка на т.нар. CAD/CAM временни пластмасови коронки. Тази съвременна технология представлява компютърно проектиране (CAD) и компютърно производство (CAM) чрез сканиране на отпечатъците посредством специализиран софтуер. Той прави повторен анализ и така се определя естетиката на бъдещите коронки. 


Една от най-времеемките манипулации при преобразяване на усмивката с циркониеви коронки е изпиляването на зъбите. При този пациент изпиляването беше минимално и под местна терминална упойка.


След това поставихме временни коронки (идентични на собствените зъби на пациента), а след още няколко дни на CAD/CAM временни пластмасови коронки. Завършихме лечението с поставянето на трислойни циркониеви коронки, а резултатът беше перфектна нова усмивка, която вдъхва увереност на нашия пациент. Вижте повече за този и други клинични случаи от моята практика в сайта на дентална клиника Impression Dent

 

 

 

преди циркониеви коронки

Преди

 

 

след циркониеви коронки

След