Пигментацията (оцветяването) на зъбите е естествен процес, който се случва с годините. Той е допълнително ускорен от употребата на храни и напитки, които допълнително влияят на цвета на зъбите. Избелването е лесен и безопасен процес, на който всеки може да се подложи. Така само след няколко процедури се постигат няколко тона по-бели зъби и можете да се доближите до искрящата, мечтана усмивка.

 

„Важно е да се знае, че митовете около избелването на зъбите не са верни и те не трябва да отказват пациентите от процедурата,“ сподели д-р Бранимир Кирилов, водещ стоматолог. „При процеса се използват активни вещества, които не влияят по никакъв начин на зъбния емайл и чувствителността. Освен това, процесът е изключително безболезен, като единственият дискомфорт, който може да се прояви, е чувствителност няколко часа след края на процедурата.“ 


 

Не всеки нюанс и тип зъби дават възможности за избелването им. Например кафявите, червени, жълти или оранжеви оцветявания на зъбите са по-податливи на третиране, докато зеленикавите, синкави и сиви са много по-трудни за третиране. 

 

Клиничното избелване се състои от няколко процедури, като всяка от тях трае около 60 минути. За да се постигне резултата, който пациента търси, трябва да се направят няколко последователни процедури. За да се задържат резултатите с времето е препоръчително посещение при естетичен стоматолог на всеки 6 до 12 месеца. За поддържането на резултатите пациентите трябва да се придържат към стриктна орална хигиена, както и намаляване на приема на храни, които могат да оцветят емайла на зъбите. 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Важен елемент преди пристъпването към избелване е разрешаването на всички проблеми със зъбите. В това се включват кариеси, почистване на зъбен камък и други. 

 

За да се запази по-дълго време цвета на зъбите, екипът на Medical Dent съветва пациентите да внимават с храни и напитки, които оставят петна по емайла. Ето как можете да избегнете оцветяването на емайла на зъбите:

 

  • Кафе – въпреки че голяма част от хората обожават да пият чисто кафе, то има голямо отражение върху бялата усмивка. Кафето е един от най-познатите врагове на белите зъби. За щастие има решение! За да се избегне пигментацията на емайла препоръчваме консумирането на кафе, заедно с чаша вода. По този начин можете да отмиете „пораженията“. Друг вариант е добавянето на мляко в кафето. 
  • Червено вино – макар да е изключително подходящо за студените зимни месеци, то не е най-добрият приятел на белите зъби. За да се избегне оцветяване може да се консумира с вода или да се избере светла алтернатива – бяло вино или розе.
  • Кола – газираната напитка не само дава енергия, но и променя цвета на зъбите. Основните елементи в производството ѝ (различните киселини и фосфорът) оказват лошо влияние върху зъбния емайл, а подсладителите водят до по-лесното образуване на кариес. За намаляване на ефекта върху зъбите, екипът на Medical Dent ви съветва да се намали нейната консумация, но при невъзможност да се използва сламка, за да се минимизира ефектът върху зъбите. 
  • Куркума и къри – тези така жълти и екзотични подправки са много вкусни, но водят до оцветяването на зъбите в жълто. Това е очаквано, след като куркумата е позната като естествен оцветител и може да се използва дори за боядисване на яйца! За да не се налага пациентът да се отказва от тези подправки, ние съветваме консумирането им заедно с чаша вода. 

 

 

 

Всеки пациент може да се подложи на процедура за избелване на зъбите, като екипът на Medical Dent препоръчва пациента да бъде над 16-годишна възраст. При първична консултация, стоматологът ще прецени процедурата според конкретния случай, ще даде обстойна информация на пациента, както и прогноза до каква степен (колко нюанса) ще бъдат избелени самите зъби. По този начин всеки пациент има възможността да получи мечтаната, красива усмивка!

 

Потърсете екипа на Medical Dent за повече информация и консултация