Понякога не сме наясно за качеството на дъха си, а, за съжаление, това поради една или друга причина, е често срещано явление. На загрижения човек не му е безралично как се представя и възприема грижата за дъха си като „част от външния вид“ и базисно условие за добра комуникация с другите.

 

Понякога обаче грижите, които обичайно полагаме за целта – като редовно и качествено миене на зъбите, ползване на вода за уста, консумация на достатъчно вода през деня и избягване на определени храни са недостатъчни, без да го разберем.Съществува лабораторен метод за оценка на дъха, който улавя излъчвания от устата водороден сулфид. Той обаче е скъп и недостъпен - може да се провежда само от специалисти. 


Изобретатели са създали удобен за целта за ползване от масовия потребител апарат с размер на палец, който може да покаже дали действително е наличен или не неприятех дъх от устата.


Разработката е представена в списанието на Американското химическо общество - ACS Nano.


Устройството улавя съдържащите сяра газове, които до голяма степен са виновни за лошия дъх от устата. За създаването му изобретателите са използвали наночастици от волфрамов оксид, платина и натриев хлорид. От тези вещества създават нановлакна.


При предварителните опити на учените става ясно, че под въздействието на въглеродния сулфид електрическата проводимост на влакната намаляват за по-малко от 30 секунди. Те също така реагират и на други серосъдържащи съединения. 


От по-рано е известно, че при контакт на металните оксиди със серни газове се променя електрическата им проводимост, като явлението е по-категорично при наличие на благороден метал. 


Опирайки се на това познание и резултатите от опитите си, изобретателите правят златна обвивка на нановлакната. Към устройството добавят и сензори за влажност и температура. 


При тестовете апаратчето дава 86% точност в определянето на лошия дъх, като неговите резултати били потвърждавани чрез скъпия и сложен лабораторен метод. 


Освен за естетичната грижа, с устройството може успешно да се хване и възникващ стоматологичен проблем и да бъде включено в профилактиката на болестите на венците, подчертават изобретателите.

 

Източник:

Surface Activity-Tuned Metal Oxide Chemiresistor: Toward Direct and Quantitative Halitosis Diagnosis | ACS Nano