Сухотата в устата, или ксеростомия, се появява, когато отделянето на слюнка е в много малки количества или липсва изцяло. От друга страна, съдържанието на самата слюнка може да бъде гъсто и жилаво. 
 
Слюнката ни помага да усещаме вкуса на всичко, което консумираме, а освен това подпомага и процеса на храносмилане. Тя отстранява остатъците от храна от зъбите и неутрализира киселините, като по този начин предпазва зъбите от образуването на кариеси
 
Липсата на слюнка причинява сухота на кожата отвътре и извън устата. Устните може да се напукат, а в крайчетата на устата да се появяват рани. Езикът също може да се усеща сух и груб, което води до проблеми при преглъщане и говорене. 
 
Като страничен ефект от това състояние може да се появи лошият дъх, а червилото на дамите да остава по зъбите им, тъй като няма слюнка, която да го отстрани. 
 

Причините за сухота в устата...

Най-тривиалната причина е дехидратиране на организма. По принцип изпитваме ли жажда, значи в организма е настъпил воден дисбаланс. Повече от препоръчително е да се научим редовно да приемаме вода, дори когато не ни се пие. Така се затраховаме и от неприятното явление сухота в устата.
 
Тютюнопушенето и алкохолът, въпреки че не могат да бъдат причина за появата на състоянието, много успешно успяват да го влошат. Така че консумацията им не е препоръчителна при страдащите от сухота в устата.
 
Причина за сухотата в устата може да е синдромът на Сьогрен. Това е автоимунно заболяване, при което белите кръвни телца - лимфоцитите, атакуват слъзните и слюнчените жлези.
 
Сухотата в устата може да е в резултат на засегнати нерви в областта на главата или врата. Някои от тях предават съобщенията от мозъка до слюнчените жлези и обратно. Ако тези конкретни нерви са увредени, мозъкът няма как да „нареди“ на жлезите да произвеждат слюнка.
 
Неприятното състояние може да е нежелан ефект на някои видове лечения. Повече от 400 вида медикаменти могат да причинят сухота в устата. В тази група са и лъчетерапията при ракови заболявания, при която често се увреждат слюнчените жлези.
 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Как да си помогнем? 
 
Важно е да се грижим за зъбите си. Липсата на слюнка може да ги увреди, затова редовните профилактични прегледи са препоръчителни. Всеки ден зъбите трябва да почистват с четка, за да се отстранят бактериите от тях. 
 
Ако не можете да правите това след всяко хранене, се постарайте поне да изплаквате устата си. Пийте повече вода или използвайте продукти за зъби, в чието съдържание липсва алкохол. 
 
Консултирайте се с лекар, който да определи точно на какво се дължи сухотата в устата във вашия случай и да ви посъветва как да се справите с проблема.