Кампанията „Погрижи се за венците си!" ще се проведе за втора поредна година във Варна. Тя е организирана от Асоциацията на студентите по дентална медицина – Варна, с помощта на МУ-Варна, Студентски съвет към университета, Асоциациите на студентите по медицина и фармация във Варна (АСМБ-Варна и АСФВ-Варна) и други. 

 

Основната цел на инициативата, която ще бъде в два поредни дни – на 11 и 12 март, е да информира повече хора за проблемите с венците и начините за цялостно отстраняване на зъбната плака. 


 

На 11 март студенти по дентална медицина ще разясняват на варненци техниките за правилно четкане на зъбите, за използване на конци и интердентални четки, за употребата на разтвори за промивка на устната кухина. Това ще стане между 11:00 и 19:00 часа в Гранд мол- Варна. Всички граждани, които преминат пред информационния щанд ще получат специални брошури. 

 

Безплатни профилактични прегледи за диагностициране на възможни възпаления на венците ще се проведат между 12:00 и 14:30 часа на 12 март, в зала Спешен кабинет във Факултета по Дентална медицина. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Проблемите с венците заемат второ място по разпространение след тези с кариеса на зъбите. Кървенето се смята за най-забележимият симптом на гингивално възпаление. То може да бъде предизвикано от четкането на зъбите, но може и да бъде спонтанно. Засегнати от него са както възрастни, така и по-млади хора. Зъболекарите предупреждават, че последиците от него могат да бъдат доста неприятни, ако пациентите не вземат мерки още в самото начало. 

 

Миналата година студентите дадоха старта на кампанията "Погрижи се за венците си!". Тогава стотици варненци се възползваха от безплатните консултации и информационни материали.