Смяната на четка за съби е задължително, ако сме преболедували. Това важи особено за хората, прекарали грип, ангина, ринофарингит или херпесно възпаление, препоръчва д-р Федерик Салдман в своята книга „Вашето здраве е във вашите ръце!“. Изданието е на „Colibri”. 
 
Четката за зъби е зачдължителен инструмент за гарантиране на добрата хигиена на зъбите. Важно е след ползване да я изплакваме много добре и тя да изсъхне на открито. В противен случай тя може да натрупа микроби по себе си и да доведе до инфекция. Това важи и четките, замърсени по време на боледуването на техния притежател. 
 
Миенето на зъбите е полезно не само за свежия дъх, но и абсолютно задължително за доброто здраве. Според д-р Салдман, има връзка между добрата хигиена на устната кухина и зъбите и намаляването на риска от сърдечносъдови или мозъчносъдови инциденти. 
 
По-продължителното и качествено измиване на зъбите намалява риска от развитието на старческа деменция. Проведено наскоро проучване пък показва, че мъжете, които пренебрегват хигиената на зъбите и имат хроничен гингивит, имат и чести проблеми с ерекцията. 
 
След всяко хранене си измивайте зъбите, съветва д-р Салдман. По този начин желанието за още похапвания между храненията намалява  и се постига по-добър контрол над теглото. Това е така, защото ментовият дъх, получен от пастите и водите за уста,  има апетитопонижаващо действие. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Д-р Фредерик Салдман е известен френски кардиолог, специалист по превантивна медицина. Автор е на книгата „Най-доброто лекарство сте вие“. Той дава ценни съвети за това как да използваме тялото си и да живеем по-дълго. „Вашето здраве е във вашите ръце!“ ни насочва как да стане най-добрият партньoр на собственото си здраве, с което да забравим за ненужните лекарства.