Лятото все още е в разгара си и всеки се стреми да използва дългите слънчеви дни, за да посети любимия морски или планински курорт. Но излагането на слънце може да ни донесе повече от приятния шоколадов загар. UV-лъчите индуцират развитието на херпесни лезии по устните при носители на херпес вируси.

 

1. Какво е орална херпесна инфекция?


Оралните херпесни инфекции са група от заболявания, които се причисляват към везикуло-ерозивните стоматити. Причиняват се от вируси от групата Herpesviridae, най-често Herpes simplex virus 1. 60% от човешката популация са носители на този вирус, като при 99% от първично инфектираните се развиват субклинични форми, а само при 1% - остър херпетичен гингивостоматит.

 

Лезиите, които се развиват вследствие на инфекцията са типични - везикули (мехурчета, пълни с бистра течност) по лигавицата на устата и по устните, които са струпани на групи с тенденция да се сливат. По устната лигавица бързо се разкъсват и формират ерозии с неравни очертания - те представляват повърхностна загуба на епител. В устната кухина те се покриват от налеп, а по устните формират крусти – корички.

 

2. Как можем да се заразим?

Инфектирането обикновено се осъществява при контакт със засегната област от кожата по време на реактивация на вируса. Не е задължително по съответната област на кожата да са налице характерните херпесни ранички – реактивацията може да бъде асимптоматична.

 

3. Какви форми на изява има херпесната инфекция?

 

Формите, под които се изявява инфекцията с херпесния вирус, са първична - остър херпесен гингивостоматит, и рецидивираща - рецидивиращ интраорален и рецидивиращ лабиален херпес.

 

  • Острият херпесен гингивостоматит е остра изява на първичната инфекция, която се проявава обикновено при деца и е най-честата и най-тежко протичаща орална инфекция с пик между 2- и 4-годишна възраст. След изтичането на инкубационния период, следващ инфектирането с херпесния вирус, заболяването може да протече субклинично с хрема, леко неразположение, субфебрилна температура и зачервяване по устната лигавица и да премине за три-четири дни.
NEWS_MORE_BOX

 

В някои случаи се разгръща пълната клинична картина на висока температура, общо неразположение, подути и болезнени подчелюстни лимфни възли, зачервено гърло, гингивит, везикуло-ерозивни промени по устната лигавица и устните, затруднено и болезнено хранене. Продължителността на тази форма на заболяването е от седем до четиринадесет дни.

 

  • След развитието на тази форма вирусът бива потиснат от имунната система и преминава в латентно състояние най-често в нервните клетки на троичния нерв (отговарящ за част от инервацията на лицето и оралните структури). След реактивация на вируса при 20-40% от инфектираните се развиват рецидивиращият интраорален и лабиален херпес. Те протичат без засягане на общото състояние, като интраоралният херпес се характеризира с появата на болезнени, дребни, групирани и сливащи се везикуло-ерозивни лезии по гингивата, а лабиалният - с ранички и крусти по и около устните.

Реактивацията на вируса се индуцира от емоционален стрес, травма, простудни заболявания, състояния с висока температура, преумора, менструация, излагане на слънце.

 

4. Как да се предпазим от реактивация на вируса?

Чрез избягване на стрес, преумора, както и прекомерно излагане на слънце. Препоръчва се нанасяне по устните на продукти с висок слънцезащитен фактор преди излагане на слънце!

 

5. Как да лекуваме херпесните изяви?

Херпесната инфекция остава за цял живот, тя не може да бъде елиминирана от организма. Единственото лечение е с цел намаляване на дискомфорта по време на рецидивите – антивирусни и обезболяващи препарати. Острият херпетичен гингивостоматит изисква задължително посещение при денталния лекар – той ще назначи необходимата терапия.