Синдромът на парещата уста (burning mouth syndrome - BMS) се характеризира с парене или болка в езика или други участъци на устата, без да има видима причина за това. 

 

Субективните оплаквания за този синдром могат да бъдат:


 • Парене;
 • Сухота в устата;
 • Променен вкус;
 • Жажда;
 • Главоболие;
 • Болки в гърба;
 • Синдром на раздразненото черво;
 • Дисменорея (болезнена менструация). 

Характерно за този синдром е, че засяга предимно хора на средна и напреднала възраст, по-често жени в менопауза. При половината от хората, които са засегнати причината е неустановена, а при 20% от тях се наблюдава тревога, депресия или канцерофобия.

 

В някои случай синдромът на парещата уста се дължи на последици от дентално лечение, от инфекции, засягащи горните дихателни пътища, от употреба на някои лекарства за лечение и контрол на сърдечносъдовите заболявания.

 

Симптомите, характерни за синдрома на парещата уста, са 3 типа:

 1. Липса на симптоми при събуждане, но появяващи се през деня; 
 2. Симптоми още при събуждане и продължаващи през целия ден;
 3. Нерегулярно появяване на симптомите.

Симптомите на синдрома на парещата уста могат да са с продължителност от няколко месеца, а дори и години. 

 

Парене

 

Чувството на парене при синдрома на парещата уста обикновено е едностранно, в предните части на езика, предните части на твърдото небце или лигавицата на долната устна.

 

Болка 

 

При повече от половината хора със симптома, болката започва спонтанно, без установени предразполагащи фактори. Парещата болка в устата най-често липсва през нощта, но силата й нараства през деня. Тази нощна болка често затруднява заспиването.

 

Сухота в устата

 

При синдрома на парещата уста се установява намаление на нестимулирания и стимулирания слюнчен ток. Доказани са промени в различни компоненти на слюнката като муцин, IgA, фосфати, рН. Предполага се, че промените в слюнката се дължат на стрес или на увреждане на нервите, отговорни за вкусовите възприятия и болката.

 

Вкусови усещания

 

Промененият вкус не се среща при всички със синдрома на парещата уста. При тези, при които се наблюдава променен вкус, той се представя като променена способност за възприятие на различни вкусови усещания, персистиращ вкус (горчив, метален), изострено вкусово възприятие. По време на менопаузата може да се намали възприятието за горчиво поради увреждане на клончетата на chorda tympani.

 

Психологични промени

 

Променливото настроение, особено безпокойството и депресията, са често срещани при хора с burning mouth syndrome. Това дава основания да се смята, че синдромът е свързан с психиката на пациента. 

 

При съмнение за синдрома на парещата уста диагнозата се поставя след подробен клиничен преглед и използването на стандартен набор изследвания. Клиничният орален преглед цели изключване на системни и локални причини, причиняващи симптоми, подобни на тези при синдрома. 
 

BMS може да бъде първичен и вторичен. Когато изследванията не установяват съществуващи досега локални или системни причини, водещи до този синдром, тогава говорим за първичен синдром. Докато при наличие на заболявания, които могат да бъдат повлияни от медикаментозно лечение, говорим за вторичен синдром. 

 

Важна информация за хората със синдрома на парещата уста е, че може да се дължи на продължително пренапрежение, не се унаследява, не е заразно заболяване, както и не причинява дълготрайни увреждания. Може да се причинява и от различни условия в устата, хранителни дефицити, диабет или лекарства. Симптомите могат да се повлияват и чрез употребата на  някои успокояващи медикаменти, но предписани от специалист. 

 

За да се преборите с неприятната болка и парене в устата, можете да увеличите консумацията на студени напитки, да дъвчите дъвки без захар, както и да смучите ледени кубчета. Естествено това няма да е достатъчно, за да се справите с лечението на синдрома. Необходимо е спазването на медикаментозно лечение, както и намаляване употребата на цигари, топли и люти храни, алкохол, води за уста, съдържащи алкохол, напитки като фрешове, богати на киселини.