Гингивитът е възпаление на венците. За появата му са виновни не само микробите, които се намират в устната кухина, а и общото здравословно състояние на организма. 

 
Първи признаци на гингивита са:
  • кървене на венците по време на миене на зъбите;
  • зачервени и/или подути венци;
  • постоянен лош дъх;
  • болка.
 
Открито навреме, заболяването може да бъде успешно повлияно. В случай, че не се лекува, в по-късен етап е възможно да доведе до сериозни дентални проблеми, като отдръпване на венците и дори загуба на зъби. 
 
Гингивитът може да бъде остър и хроничен. Острият обикновено се развива вследствие на механична травма на венците. 
 
Например, разраняване на венеца около шийката на зъба от попадане на храна или от отстраняването й. Получава се и при некачествено пломбиране на зъб и при протезиране – поставяне на коронка, мост, протеза, брекети.
 
Наранената лигавица се инфектира от налични в устната кухина микроорганизми и причинява дискомфорт в областта на венците.
 
Хроничният възпалителен процес обикновено се развива на фона на различни заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, холецистит, при нарушена обмяна на вещества, проблем с определена жлеза, захарен диабет, алергични заболявания, дефицит на витамини, продължителен прием на лекарства, при хормонални промени в организма: бременност, пубертет, менструация, хормонална контрацепция.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Причина за хроничния гингивит може да бъде продължителен травматичен процес върху венците, който се получава при натрупване на зъбен камък, при някои индивидуални анатомични особености на структурата на устната кухина, неправилно оформени протези. 
 
Получава се и при упражняване на професии, свързани с излагане на вредни вещества в производството, където се отделя прах или пари. 
 
За предпазване от проблеми с венците се препоръчва посещение на лекаря по дентална медицина поне 2 пъти годишно за пълен профилактичен преглед на зъбите. 
 
Важно е и стриктно поддържане хигиената на устната кухина.