С какво да почистваме междузъбните пространства?

При ползване на четка и паста за зъби, междузъбните пространства остават непочистени. За тази цел съществуват интерденталните четки, както и конците за зъби.

 


Интерденталните четки биват различни размери според съзъбието. Конците могат да се срещнат на пазара със или без държател, могат да са с вкус на мента, с включен восък и такива, съдържащи флуор. 

 

Употребата на конци за зъби е желателно да става всяка вечер след измиване на зъбите.

 

Интерденталните четки се препоръчват при ортодонтски лечения, както и при по-големи разстояния между зъбите. Трябва да се подбере подходящият размер интердентална четка в зависимост от случая.

 

Орални душове

Това са сравнително нови дентални средства за почистване на междузъбните пространства, използвайки високото налягане на водна струя. Пациенти с мостови и имплантатни възстановявания съобщават за много добър ефект от почистването с орален душ. 

 

Оралният душ може да се използва от пациенти, които имат трудности с почистването с конец между зъбите. 

 

Трябва ли да използвате вода за уста?

Много хора използват водата за уста в ежедневната орална хигиена. Някои води за уста съдържат антибактериални съставки, които намаляват микробното число и предпазват от възпаления на венците. Водата за уста може да съдържа и флуор, с което да предпазва от развитието на кариозни процеси. 

 

Трябва да се знае, че водата за уста не може да замести измиването на зъбите с четка и паста за зъби. Освен това, желателно е да изчакате 30 минути след измиване на зъбите, преди да се изжабурите с водата за уста. 

 

Продължителната употреба на някои хигиенни средства, като вода за уста, съдържаща хлорхексидин, може да доведе до нежелани резултати - оцветявания по зъбите, по езика, разязвявания на лигавицата, оцветявания на пломбите. Тези разтвори предизвикват кафяво-черни оцветявания. Трябва да се правят кратки почивки при употребата на разтвори за жабурене с хлорхексидин и да се внимава за концентрацията на веществото в тях.

 

На пазара има води за уста, съдържащи алкохол, желателно е да ги избягвате. При редовната им употреба могат да се развият преканцерозни състояния в устната кухина.

 

Водата за уста с алкохол трябва да се крие от малки деца.

 

Какви дентални продукти да използвате при лош дъх?

Използването на флуорни пасти за зъби и вода за уста без алкохол спомагат за премахване на лошия дъх. Езикът трябва също да бъде почистван, било то чрез специалната повърхност на гърба на четката или чрез специално разработени почистващи средства. Използването на конци за зъби и интердентални четки е задължително вечер след измиване на зъбите.

 

Редовната употреба на дъвки без захар спомага за почистване на зъбите между отделните хранения от остатъчните хранителни остатъци и плака. Освен това имат освежаващ ефект. Те са с „маскиращ ефект“, тъй като само временно премахват лошия дъх. Дъвките без захар имат значително антикариесогенно влияние, чрез почистващото си действие и чрез стимулирането на слюнка, с което нормализират ниското рН в устата след хранене.