Пародонтитът е мултифакторно заболяване, при което нормалният баланс между микробната плака и отговорът на организма е нарушен. Пародонталното заболяване се характеризира със загуба на прикрепване и загуба на алвеоларна кост.

 

Основните причинители на заболяванията на пародонта са бактериите от зъбната плака. Какво увреждане ще настъпи в тъканите на пародонта до голяма степен зависи от реакциите на организма.


 

Някои общи заболявания оказват съществено влияние върху реактивността на организма.

 

Генетични заболявания

 

Случаите с пародонтит с ранно начало са по-често срещани в определени фамилии. Описана е връзката между носителите на определени HLA-антигени и генерализираните пародонтити. Неутрофилите при тези пациенти показват вътрешен функционален дефект и проявяват нарушен отговор срещу определени патогени. Освен това е установено, че А.actinomycetemcomitans, отговорна за пародонталните заболявания, се предава между членовете на семействата с пародонтит с ранно начало. Това показва наличие на повишена податливост към инфекция като предразполагащ фактор.

 

NEWS_MORE_BOX

Синдром на пародонтален емоционален стрес

 

Физическият и психически стрес могат да имат изразен вреден ефект върху човешкото тяло. Стресът чрез хипоталамуса и аденохипофизата повлияват значително ендокринните функции и по-специално тези на надбъбречните жлези и се развива общ адаптационен синдром. Синдромът се проявява с три фази, като първите две имат благоприятен ефект за организма, но той става вреден, ако стресът продължи по-дълъг период.

 

Установена е връзка между пародонталните заболявания и стреса. Наблюдава се по-висока честота и тежест на пародонталните заболявания при неблагоприятни житейски ситуации, тежки производствени условия, психични отклонения и при определени характеристики на личността.

 

Тази връзка е най-силно изразена при острия некротизиращ улцерозен гингивит. Това заболяване се среща по-често при подложени на стрес младежи.

 

Ендокринни нарушения

 

Ендокринните жлези секретират хормони, които участват в регулацията на клетъчния метаболизъм. Някои ендокринни заболявания като хиперпаратиреоидизъм, захарен диабет, повишават податливостта на организма към развитието на пародонтални заболявания и ускоряват деструкцията при съществуващо заболяване на пародонта.

 

Физиологичните вариации на половите хормони по време на различните етапи от живота, могат да окажат директен ефект върху тъканите на пародонта.

 

Пубертет

 

През пубертета е повишено нивото на циркулиращите полови хормони. Тези промени водят до повишен пермеабилитет на съдовете и повишено натрупване на течност в гингивалните тъкани, в присъствието на зъбна плака може да доведе до развитието на оточен, хеморагичен или хиперпластичен гингивит. Гингивитът е преходен, докато организмът се адаптира към променените нива на половите хормони.

 

Повишените нива на андрогени при момчетата през пубертета могат да потиснат клетъчния имунитет и по този начин да влияят върху гингивалните тъкани. Наблюдава се подчертано повишаване на броя на пародонтопатогенните бактерии в зъбната плака след настъпването на пубертета.

 

Менструация

 

Нормалният менструален цикъл се придружава от променени нива на женските полови хормони-естрогени, прогестерон и хориогонадотропин. По време на овулацията, нивата на естрогените и прогестерона са високи и е налице повишена ексудация в гингивалния сулкус, която е особено силно изразена при наличие на предшестващ гингивит.

 

Нормалният менструален цикъл оказва минимален ефект върху гингивалното здраве.

 

Бременност

 

Гингивалното възпаление при бременни се засилва при наличие на бактериална плака. Гингивалното възпаление става видимо след втория месец на бременността и достига своя пик през осмия месец.  След това възпалението се стабилизира и постепенно отслабва след раждане.

 

Тези промени са в корелация с нивата на прогестерона през време на отделните периоди. При бременност се наблюдава потискане на имунните отговори във връзка с наличието на фетус в организма на майката. Потиснати са клетъчните имунни отговори, повишава се субгингивалната анаеробна микробна флора. Тази промяна се дължи на половите хормони-естрогени и прогестерон, които доставят есенциалните растежни фактори за пародонтопатогенните микроорганизми.