Нормално човешкото съзъбие е програмирано да се оформи в определен ред, като за пробива на всеки зъб има съответни периоди, в които той се счита за нормален. В някои случаи пробивът на някой зъб не само се забавя, а дори не се осъществява. В такива случаи зъбът е задържан в челюстта и се нарича ретиниран.

 

Ретинираният зъб представлява зъб, който е задържан в костта на челюстите и не може да пробие нормално поради различни причини. Всички зъби могат да бъдат задържани в челюстите, но най-често ретинирани са долните мъдреци, кучешките зъби и премоларите (предкътниците).


1. Мъдреците

Мъдреците – най-вече долните, ретинират поради липса на място за пробива ми, тъй като с течение на еволюцията челюстите намаляват по размери. В повечето случаи те не причиняват оплаквания и неправилното им положение може да бъде открито на рентгенова снимка, направена по друг повод.

 

В други случаи те могат да причиняват чести възпаления, които се наричат перикоронарити, изявяващи се със затруднено отваряне на устата, болка, зачервяване, затопляне и оток в проблемната област, затруднено хранене, подути лимфни възли.

 

Когато са в неправилна позиция, могат да притискат седмите зъби в областта на корените им и да причиняват болки и дискомфорт, които да се появяват само от време на време или да бъдат постоянни. Могат да причинят развитието на кариес или да резорбират повърхността на седмите зъби, с която са в контакт.

 

Много често резултатът от стремежа им за пробив е разместване на предностоящите зъби, което обикновено се изразява в ротации, прехлупване и сгъстяване на фронталните зъби. Естетиката се нарушава, затруднява се и хигиената в областта на сгъстяването, като се създават условия за появата на кариес и натрупване на зъбен камък.

 

Решението е оперативно отстраняване на проблемните мъдреци.

 

2. Кучешките зъби

Ретинираните кучешки зъби са тези на горната челюст в по-голямата чат от случаите. Причините за това са забавената резорбция на корените на временните зъби, патологични процеси в костта, но много често причините не са съвсем изяснени, но се предполага, че задържането се получава поради липса на място. Ретинираните зъби обикновено са разположени под различен ъгъл, а често и хоризонтално в небцето. Резултатът от ретинирането на кучешките зъби е ортодонтска деформация.

 

NEWS_MORE_BOX

Когато пробивът на единият кучешки се забави с шест месеца и повече от пробива на симетричния зъб, се назначава рентгенова снимка, за да се установи дали има наличен зародиш на този зъб и какво е разположението му. За доуточняване на разположението на зъба може да бъдат назначени още рентгенови снимки в различни проекции.

 

Решението е оперативно разкриване на коронката на зъба и ортодонтското му изтегляне в комбинация с ортодонтско лечение. В някои случаи това се оказва невъзможно. Тогава липсващият зъб се замества с имплант.

 

3. Премоларите

Премоларите ретинират поради няколко причини – забавена резорбция на умъртвени временни зъби, липса на място, фоликуларни кисти на зародишите на премоларите. Когато премоларите бъдат задържани в костта, на тяхно място се преместват кътниците. Всичко това предполага деформации в подредбата на зъбите и смущения във функцията.

 

Решението е изваждане на временните зъби, когато е закъсняла смяната им, оперативно премахване на кисти, ортодонтско лечение.

 

Ретинираните зъби могат да причинят много смущения и проблеми в съзъбието и лечението им изисква много често мултидисциплинарен подход с колаборация на различни специалисти. Лечението на това състояние може да бъде проведено в различни варианти, като всеки дава чудесен резултат за усмивката и комфорта.