Лошото дентално здраве може да доведе до развитието на пневмония, показва проучване на училището по медицина към Университета Йейл. Възпалителното заболяване на белите дробове засяга най-малките въздушни структури на белите дробове – алвеолите.

 
Възпалението на белодробната тъкан може да се дължи на различни физични и химични фактори, радиация, попадане на чуждо тяло в белодробната тъкан. Действието на биологични фактори, като бактерии, вируси и гъбички, обаче се смята за най-честата причина за възникване на пневмония.
 
Експерти предупреждават, че пренебрегването на грижите за оралната хигиена води до риск от респираторна инфекция. 
 
Статистиката отчита повече случаи с летален изход сред болни от пневмония, които преди да се разболеят са имали проблеми с венците. 
 
Според учените бактерии, обитаващи устната кухина, увеличават риска от развитие на белодробното заболяване. 
 
Те продължават работата си с цел откриването на повече информация за връзката между денталното здраве и пневмонията. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Предишни изследвания също свързват лошата орална хигиена и развитието на респираторни заболявания. Смята се, че бактериалните инфекции на гърдите могат да бъдат причинени от вдишването на фини капчици от устата и гърлото в белите дробове. Това води до възпалителни заболявания, като пневмония, или до влошаване на вече съществуващо състояние. 
 
Специалистите препоръчват измиването на зъбите в продължение на две минути два пъти на ден с помощта на флуоридна паста за зъби, почистването на междузъбното пространство със специална четка или конец и редовните профилактични прегледи при лекар по дентална медицина. 
 
Проучването е представено по време на годишната среща на американското дружество по инфекциозни болести в Бостън.