Трябва да знаете, че не всеки зъб се пуква или чупи на едно и също място или по един и същ начин. Има разлини причини, които могат да доведат до пукнатини в зъба, ето някои от тях:

 •  Пукнат зъб-когато пукнатината започва от дъвкателната повърхност на зъба и се разпростира и по неговия корен. Понякога пукнатината е под гингивата и е вътре в кореновия канал. Пукнатият зъб не се разделя на две части, но меките тъкани на зъба (пулпата) най-често са засегнати и увредени.
 • Малките пукнатини-те не са толкова опасни, защото засягат само емайла на зъба и не достигат до дентина и пулпата. Те се наблюдават при по-възрастни пациенти и са нещо нормално, поради функциите които зъба извършва през годините. Малките пукнатини не са индикация за лечение. Не предизвикват болка.
 •  Пукнат туберкул (връх)-Туберкулът е мястото на прилагане на най-голямо дъвкателно налягане при дъвкателна функция. Ако туберкулът е увреден, то зъбът много лесно може да бъде счупен. В такива случай се усеща много остра болка в зъба, когато стиснете или захапете нещо.
 • Раздвоен, разцепен зъб- често е резултат на нелекуван пукнат зъб. Зъбът се разделя на две половини. Най-често е следствие на вертикална фрактура по кореновия канал, която се разпростира и по дъвкателната повърхност на зъба.
NEWS_MORE_BOX

Защо се чупят зъбите?

Много фактори могат да доведат до пукнатини в зъба, като:


 

 • Стискането на зъби, което може да постави зъба под голямо дъвкателно напрежение и да доведе до спукване;
 • Големи обтурации (пломби), които отслабват стените на зъба;
 • Дъвченето или отхапването на нещо много твърдо, като лед, кокалчета, карамелизирани сладкиши, ядки;
 • Пародонтално заболяване със загуба на кост, това може да доведе до коренови фрактури;
 • Рязка смяна на температурата в устната кухина.
 •  

Как да разберете, че ви е счупен зъба?

Когато е счупен зъба, симптомите могат да бъдат различни и да затруднят преценката ви. Ще усещате болка от време на време, когато дъвчите нещо, особено когато дъвкателното влияние окаже своето действие върху счупения зъб. Рязката смяна на температурите в устната кухина, особено студените храни и напитки, ще предизвикват дискомфорт. Но може да бъдете и чувствителни към сладки храни без да имате кариозен процес. Част от гингивата около травмирания зъб може да бъде увеличена и подута.

 

Ако болката е непоносима, може да приемете болкоуспокоително, за да намали главоболието и болката. При несигурност какво медикаментозно средство да приемете, посъветвате се с личния си лекар или с фармацевт в аптеката.

 

Посещението при вашия зъболекар е наложително, за да диагностицира процеса. Колкото е възможно по-скоро посетете денталния лекар, защото лечението ще е по-ефективно. Ако не бъдат лекувани, пукнатите зъби могат да доведат до самоумъртвяване на зъба и до развитие на абсцес. Зъбът ви може да се нуждае от кореново лечение или премахване от зъбната редица. В някои случаи зъбът се разделя на две части и тогава денталният лекар няма какво друго да направи, освен да екстрахира зъба.

 

Лечението на зъба зависи от големината на увредата му. Вашият зъболекар ще ви предложи варианти, с които да възстанови зъба ви, ако има предпоставки за това.

 

Както и счупените кости, така и пукнатият зъб няма как да се възстанови напълно и да оздравее. Важно е обаче да му се приложи лечение, защото така се увеличава възможността на зъба за по-дълъг живот в устата ви. 

 

Как да предпазите зъбите си от травми?

Има някои профилактични средства, с които можете да предпазите зъбите си като:

 • Носенето на устопазители (mouthguards)-ако стискате и скърцате през нощта със зъби, тези шини могат да предпазят зъбите ви от изтриване. Шините се използват и при практикуването на различни видове спорт.;
 • Избягвайте отхапването и дъвкането на твърди предмети и храни.