Протезите са ефетивно решение за масивна загуба на зъби, което може да възстанови оралните функции – дъвкане и говорене, и да възвърне удоволствието от усмихването. Предвид много по-ниската им цена от тази на оралната имплантология, те са особено популярна форма на лечение при  зъбна загуба.

 

Какво трябва да знаем за нея?


 

1.  Видове протези

 

Премахваемите пълни или частични протези могат да бъдат изготвени според броя на липсващите зъби. Премахваемите частични протези обикновено имат метална основа под пластмасово покритие, оцветено така че да съответства на цвета на венците. Изкуствените зъби биват поставени в покритието на протезата, която се прикрепя към истинските зъби с помощта на метални шини.

 

Пълните протези също имат пластмасово покритие, в което са вложени изкуствените зъби. Както показва името им, те осигуряват пълен набор от горни или долни зъби. Те могат да бъдат перманентно закрепени в устата с помощта на импланти, поставени директно в челюстната кост, или с помощта на „печат“, който се образува между протезата и венците. Пълните протези се поставят след пълна загуба на зъбите на едната или и на двете челюсти. В някои случаи това е възможно непосредствено след отстраняване на зъбите, без възстановителен период. В тези случаи е възможно да се наложи адаптиране на протезата, след като зарастването на раните и тъканите в устата е завършило.

 

2.  Свикване с протезите

 

В много случаи е необходимо да измине известно време преди протезите да могат да бъдат поставяни бързо и лесно. В никакъв случай не бива да бъдат поставяни със сила или грубост, тъй като това може да ги повреди. Ако протезата трудно влиза на място, особено ако е била поставена непосредствено след загубата на зъбите, това е знак, че може да е необходимо адаптиране на протезата към повърхността и формата на венците. Нерядко венците се възпаляват леко след поставяне на протезите. Това състояние не е сериозно и преминава спонтанно до няколко седмици. Храненето също може да бъде затруднено в началото. Добре е то да започне с меки храни, приемани на малки късове. Говореното също може да изисква известен период на адаптация.

NEWS_MORE_BOX

3.  Поддържане на протезите

 

Зъбните протези са крехки и могат да се счупят дори от изпускане от малка височина. Те никога не бива да бъдат поставяни в гореща вода, защото могат да се деформират. Както и истинските зъби, протезите трябва да бъдат измивани редовно. Изобщо, всички правила на оралната хигиена остават валидни при носенето на протези. Тъй като те могат да бъдат одраскани, обаче, е необходимо използването на мека четка за зъби и неазбразивен почистващ препарат, изготвен специално за почистването на протези. Последните не бива да бъдат носени по време на сън. През това време те трябва да бъдат съхранявани във вода, но в никакъв случай гореща!

 

Много хора предпочитат да носят протезите с помощта на адхезивни кремове, пудри, течности, ленти и др. Всички те трябва да бъдат използвани и съхранявани при строго съобразяване с инструкциите на стоматолога и производителя.

 

Във всички случаи, стоматологът трябва да бъде посещаван за редовни профилактични прегледи, за да се увери, че оралните тъкани не претърпяват патологични изменения от присъствието на протезата.