Темпоромандибуларните нарушения се появяват в резултат на проблеми с челюстта, челюстните стави и лицевите мускули, които контролират дъвченето и движението на челюстта. 
 

1. Причини

 
Според специалисти по дентална медицина увреждане на челюстта, на темпоромандибуларната става, или мускулите на главата и шията, вследствие на тежък удар или контузия, може да предизвика темпоромандибуларни нарушения. Други възможни причини са:
  • скърцане или стискане на зъбите, което оказва натиск върху темпоромандибуларната става;
  • наличие на остеоартроза или ревматоиден артрит, засягащи темпоромандибуларната става;
  • стрес - може да причини стягане мускулите на лицето и челюстта или стискане на зъбите.

 


2. Симптоми

 
Темпоромандибуларните нарушения предизвикват силна болка и дискомфорт. Смята се, че са засегнати повече жени, отколкото мъже, на възраст между 20 и 40 години.
 
 
Най-честите симптоми включват:
  • болка или чувствителност в областта на лицето, челюстните стави, шията и раменете или ушите, при дъвчене, говорене или при широко отваряне на устата;
  • ограничена възможност за широко отваряне на устата;
  • звуци от пукане, щракане или скърцане в челюстната става при отваряне или затваряне на устата. Те могат и да не бъдат придружени от болка;
  • затруднено дъвчене; 
  • подуване в областта на лицето;
  • зъбобол, главоболие, болки във врата, виене на свят, болки в ушите, проблеми със слуха, болки в горната част на рамото и шум в ушите.

 

3. Как се диагностицират темпоромандибуларните нарушения?

 
Тъй като много други състояния могат да доведат до симптоми, подобни на темпоромандибуларните нарушения, включително зъбобол, проблеми със синусите, артрит или заболяване на венците – за да се определи причината за симптомите, специалистът по дентална медицина следва да проведе обстоен преглед. 
 
 
В зависимост от състоянието на засегнатия може да се наложи провеждането на изследвания, като рентгенова снимка,  ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография. 
 

4. Лечение

 
Повечето експерти са на мнение, че лечението трябва да започне първоначално с консервативни нехирургични терапии, а в краен случай – прилагането на оперативен метод. 
 
 
Много от методите за облекчаване и лечение на състоянието са по-ефективни, ако се използват в комбинация... 
 
 
Препоръчва се прилагането на мокри топли или студени компреси на лицето или в областта на слепоочието, за около 10 минути. Също така и упражнения за разтягане (стречинг) на челюстта, според указанията на специалиста по дентална медицина или физиотерапевт. След физическо натоварване може да се прилага компрес с топла или мокра кърпа на лицето за около 5 минути. Препоръчително е да се изпълняват по няколко пъти на ден.
 
 
Необходимо е консумирането на повече меки храни, като кисело мляко, картофено пюре, извара, супа, бъркани яйца, риба, варени плодове и зеленчуци, боб и зърнени храни. При затруднено дъвчене продуктите трябва да се нарязват на малки парченца. Избягвайте твърди, хрупкави и обемни храни, които изискват широко отваряне на устата.
 
 
За облекчаване на мускулните болки и подуването се приемат обикновено болкоуспокояващи и нестероидни противовъзпалителни средства, като аспирин или ибупрофен. Зъболекарят преценява какъв вид и в каква доза да се употребяват. Мускулните релаксанти помагат за отпускане на мускулите на челюстта, особено при хора, които скърцат или стискат зъбите си.