В следствие на различни фактори по време на живота на човек зъбите променят цвета си и потъмняват. Най-често причините за промяна в цвета на зъбите са свързани с начина на живот и различни външни фактори. Такива са прием на оцветяващи храни и напитки, вредни навици (тютюнопушене), прием на медикаменти (кортикостероиди, желязо), вредности от работната среда и др.

 

В зависимост от местоположението на оцветяванията можем да ги разделим най-общо на 2 групи - външни и вътрешни. Външните оцветявания са по зъбната повърхност. Те се отстраняват чрез манипулации по премахване на плака и налепи в денталния кабинет. След това е необходимо лекарят по дентална медицина да направи обучение за прилагане на правилна техника и пособия за лична орална хигиена в домашни условия. 


 

Първата стъпка е премахване на зъбен камък и плака от всички зъбни повърхности. Това най-често се извършва с ултразвук и различни по вид ръчни инструменти (скалери, кюрети). Може да отнеме едно или няколко посещения в денталния кабинет.

 

Следващата стъпка обикновено е премахване на тъмни повърхностни налепи. Тази процедура се извършва по няколко метода. За гладките зъбни повърхности най-често се използва абразивна паста за професионална употреба и четка с различна твърдост и на определени обороти. По този начин успешно се премахват външни налепи и оцветявания по предната и задна зъбни повърхности. При по-упорити налепи понякога се използват и гумички с различна абразивност.

 

Методът с четка и паста е неприложим за междузъбните пространства, както и при много твърди и стари оцветявания. В тези случаи обикновено се използват различни накрайници за въздушно полиране и абразия. Тези апарати обикновено използват струя вода и прах с различен състав, големина на частиците и абразивност. Постига се прецизно премахване на меки и твърди налепи от всички зъбни повърхности и полиране на засегнатите зони. В зависимост от целта може да се постигне и премахване на кариозна маса от определени зони, както и разграпавяване на твърдите зъбни тъкани.

 

В междузъбните пространства в определени случаи за премахване на оцветяванията се използват и абразивни лентички. Те могат да служат и за заглаждане на повърхностите, както и за фино изпиляване на междузъбните контакти с цел освобождаване на пространства (при ортодонтско лечение например). Абразивните лентички могат да бъдат с различна големина на частиците и материал – хартиени, целуидни, метални и др.

 

В домашни условия методите за премахване на повърхностни налепи и оцветявания са свързани с употребата на различни пасти за зъби и разтвори за изплакване. За избелване в тези случаи най-често се използват абразиви или различни химични агенти.  Избелващите пасти за зъби могат видимо да променят цвета на зъба с един или два нюанса. Обикновено в тях има различни по състав и размер частици, чиято цел е да премахват оцветявания и да създават чувство за по-голяма гладкост след провеждане на орална хигиена.

 

Редица проучвания доказват, че голяма част от избелващите пасти за зъби могат да направят зъбната повърхност по-грапава и да понижат повърхностната твърдост на емайла. Смята се, че дългото използване на избелваща паста за зъби може да доведе след себе си по-скоро до неприятни последици, отколкото до постигане на желан и дълготраен резултат.

 

При избелване с разтвори за изплакване (вода за уста) обикновено се разчита на определени химични агенти. Промяната в цвета на зъбите по този начин обикновено е неефективен и няма видими резултати, тъй като времето на действие на агентите е ограничено и концентрацията обикновено е много ниска, за да се предотврати нараняване на пралната лигавица.

 

Библиография: 

1. Jamwal N, Rao A, Shenoy R et al. Effect of whitening toothpaste on surface roughness and microhardness of human teeth: a systematic review and meta-analysis [version 1; peer review: awaiting peer review]. F1000Research 2022, 11:22 (https://doi.org/10.12688/f1000research.76180.1).

2. Joiner An., Luo W., Tooth colour and whiteness: A review., Journal of Dentistry, Volume 67, Supplement,
2017, Pages S3-S10.