Текстът е част от съвместния проект на Medical Dent и Puls.bg - "Акция "Красива усмивка"

 

 


В медицината има три типа профилактика: първична профилактика – при която се цели предотвратяване възникването на заболяване; вторична профилактика - когато се поддържа добро здравословното състояние и контрол на възникнало заболяване; и третична – когато същите цели се прилагат спрямо възникнало усложнение на заболяването.

 

В областта на денталната медицина ясен пример можем да дадем с профилактиката на кариеса. Първичните профилактични мерки включват поддържането на добра орална хигиена; вторичната – лечението на възникнал кариес и третична – лечение на усложнението на кариеса, какъвто е пулпитът. Освен, че е по-сложна, вторичната и третична профилактика е и по-скъпа.

 

Защо е необходимо да спазваме стриктна орална хигиена всеки ден?

 • Редовното и правилно почистване на зъбите гарантира здрава усмивка за цял живот.
 • Доказано е, че ежедневното почистване на зъбите с конец увеличава продължителността на живота с шест години. 
 • Профилактиката на всяко заболяване е по-оправдано и от финансова гледна точка.

 

Какво причинява кариесите и проблемите с венците - пародонтит?

Причината за зъбния кариес и кървенето на венците, както и пародонтита, е непочиствана дълго време плака върху зъбната повърхност. Плаката е изградена от милиони бактерии, които се хранят с хранителните остатъци в устата. Бактериите в плаката разграждат захарите и произвеждат киселини. Те, от своя страна, разграждат емайла на зъбите. Резултатът - образува се зъбен кариес.


Непочистената плака поема минерали от слюнката и става по-твърда - образува се зъбен камък. Зъбният камък е като коралов риф, в който живеят бактериите – те са в непрекъснат контакт с венците -  това ги възпалява и те лесно кървят.
Формирането на плака се извършва на 12-часов интервал – затова е важно миенето на зъбите да бъде два пъти дневно.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Цялостното почистване на устата е лесно, като „1, 2, 3”

Почистването на устната кухина се извършва чрез четкане. Препоръчително е да се използва четка за зъби със средна твърдост на косъма (medium), тъй като меките не отстраняват добре плаката, а твърдите могат да увредят зъба при прилагане на сила.


Четката е годна, когато косъмчетата ѝ са равни. Тогава се осигурява добро почистване на зъбните повърхности при условие, че се спазва правилната техника.


Препоръчително е четката да се сменя всеки месец – косъмчетата имат по-добра еластичност в началото, което и гарантира по-ефективното отстраняване плаката.

 

Правилната техника на четкане на зъбите

 • Хванете четката така, че снопчетата ѝ да са под ъгъл от 45 градуса спрямо линията на венеца и извършете измитащо движение от венеца към края на зъба.
 • Опитвайте се да почистите всички повърхности, като започнете от горните зъби. Последователно изчеткайте зъбните повърхности от външната, после от вътрешната страна. Накрая с хоризонтални движения почистете и дъвкателните повърхности на страничните зъби. Променяйте положението на четката за всяка зъбна повърхност и мийте всеки зъб поотделно.
 • Поставяйте четката за зъби косо за достигане повърхностите на неправилно разположени зъби. Извършвайте движенията бавно, с лек, стабилен и постоянен натиск. Той не трябва да бъде прекалено силен, че да огъва снопчетата, в който и да било момент от процедурата.
 • Повторете същите стъпки и за долните зъби.

 

Относно електрическата четка за зъби

Все по-разпространена става употребата на електрически четки за зъби. Само закупуването на такава четка не гарантира постигането на идеална устна хигиена. Необходимо е миенето да се осъществява с правилната техника, достатъчно продължително и достатъчно често. За оптимално почистване на зъбите препоръчваме използването на ултразвукова четка за зъби в съчетание с правилна техника на четкане.  

 

Интраорален душ – при пародонтит, мостови конструкции и брекети

При пациенти с пародонтит, мостови конструкции и брекети е подходящо използването на интраорален душ.

При пациенти, които провеждат лечение с брекети, е необходимо да се обърне по-специално внимание на почистването на зъбите.

Разработени са и специална серия четки за зъби, пригодени за ортодонтски пациенти, носещи брекети. Разликата със стандартните четки за зъби е дизайнът на главата на четката, която позволява качествено изчеткване на плаката от зъбната повърхност около брекетите.

 

Почистване на междузъбните пространства

Около 40% от зъбната повърхност се намира в междузъбното пространство. Тези пространства не могат да бъдат почистени с четка, независимо от дизайна ѝ или техниката на използване. Факт е, че кариесите се развиват най-често в междузъбните пространства. Почистването на зъбите с конец веднъж дневно е задължително за поддържане на доброто орално здраве. 

 

Междузъбните конци биват:

 

 • Обикновени,
 • Навосъчени – по-лесни за употреба,
 • Разширяващи се (expanding) – почистват най-добре,
 • Конец с държач

 

Техника за почистване с междузъбен конец

 • Откъснете около 35-40 см от конеца;
 • Около показалците или палците трябва да фиксирате около 4-5 см конец, с който ще почиствате;
 • Останалата част се навива около средните пръсти;
 • Поставете междузъбния конец в контакта между два зъба;
 • С трионообразни движения се преодолява междузъбния контакт.
 • Не натискайте със сила!
 • Конецът трябва да бъде като примка около зъбната повърхност, която почиствате
 • Почистете зъб по зъб, като за всяко междузъбно пространство използвайте чиста част от конеца.

 

За почистване около импланти, брекети и мостови конструкции е разработена специална серия конци - тип лента (Superfloss), с пластмасов накрайник за по-добро адаптиране към пространствата за почистване.

 

Междузъбни четки

Тези четки са подходящи за почистване на междузъбните пространства, ако имате по - големи разстояния между зъбите, носите брекети или страдате от пародонтит.

Тези четки имат имат различни размери, които варират по диаметър.

 

Вода за уста

Употребата на разтвори за плакнене на устата не изключва механичното почистване на зъбите, а го допълва. Доказано е, че употребата на вода за уста редуцира образуването на плака и тежестта на гингивита в значителна степен, в сравнение само с четкането. Желателно е да не избирате сами разтвора за плакнене. Нека зъболекар да препоръча най- подходящия за Вас.
Можете да използвате вода за уста два пъти дневно. Изплакването се извършва след изчеткването на зъбите за около 30 секунди, като целият поет разтвор следва да бъде отделен след това.

 

А езикът?

Съществена част от поддържането на цялостна устна хигиена е почистването на езика. Релефната му повърхност предразполага към задържане на бактерии. Това акумулиране на микроорганизми е една от причините за поява на лош дъх.


За почистване на език са създадени приспособления, които действат чрез остъргване на повърхността му. Съществуват и комбинирани четки за зъби с гумена повърхност, предназначена за почистване на език.
Препоръчително е почистването на езика да бъде сутрин.

 

Техника за почистване на език

 • Изплакнете устата с хладка вода;
 • Почистването на езика е в посока от корена към върха му;
 • Не прилагайте голям натиск – по-голямата сила не гарантира отстраняването на повече микроорганизми.
 • Поставете малко количество паста върху приспособлението за почистване на език.
 • Почистете отново от корена към върха на езика.

 

От Medical Dent сме насреща да отговорим на въпросите Ви