Хранителните подсладители представляват високо калоричните храни и съдържат в себе си захари и захарни алкохоли. Нехранителните подсладители не доставят енергия и много малки количества от тях могат да осигурят подслаждане. Ще разгледаме някои от хранителните и нехранителни подсладители, известни като „полезна“ захар.

 

Ксилитол


Това е полиол, който много прилича на обикновената захар, а по вкус не се различава от нея. Използва се в мед, сладка, шоколади. Цената на ксилитола обаче е 10 пъти по-висока от тази на обикновената захар.

 

Много от денталните средства за почистване на устната кухина, могат да го съдържат. Това са някои води за уста, пасти за зъби, бонбони, дъвки без захар.

 

Като натурална съставка се среща в много малко на брой плодове, в така наречените „бери“-ягоди, малини, боровинки. Може да се получи и от брезово дърво, царевични мамули, овес, банани. В най-голямо количество ксилитолът се използва в производството на дъвки без захар.

 

Ефект на ксилитола върху общото здраве - има нисък гликемичен индекс за разлика от обикновената захар. Ксилитолът може да се използва като заместител на захарта при болни от диабет, тъй като не увеличава нивото на глюкоза в кръвта, нито инсулиновите нива.

 

Освен това ксилитолът може да увеличи редукцията на телесна маса. Една лъжица захар съдържа 16 калории, а една лъжица ксилитол-10.

NEWS_MORE_BOX

 

Трябва да знаете обаче, че ксилитолът бавно и само частично се усвоява от гастроинтестиналния тракт. Освен това може доведе до задържане на вода в организма. Затова не се препоръчва приема на ксилитол повече от 50 грама на ден.

 

Ефект на ксилитола върху оралното здраве - ксилитолът не се усвоява от стрептококовите бактерии, отговорни за образуване на кариозните дефекти по зъбите. Следователно ксилитолът не предизвиква кариозни процеси, а точно обратното - има антикариесен ефект. Ксилитолът помага за реминализацията на емайла на зъбите.

 

Дъвките, които не съдържат захар, стимулират производството на слюнка. Слюнката с нейните бикарбонати, подпомага намаляването на киселинността в устата, води до възстановяване на нормалното рН. Дъвченето на дъвки значително увеличава отделянето на слюнка в устната кухина, а с това и отстраняването на хранителните остатъци по зъбите. Експерименти доказват, че след 2-3 седмици консумация на дъвки с ксилитол, ацидогенността на зъбната плака намалява.

 

Слюнката има и друга основна функция - чрез калциевите и фосфатни йони, които съдържа, тя подпомага за минерализацията на емайла на зъбите. Участва активно в процесите на реминерализация в началните етапи на кариозния процес.

 

Дъвките, съдържащи ксилитол намаляват количеството на streptococcus mutans, а това са основните бактерии в образуването на кариесни дефекти по зъбите. Дъвките с ксилитол са добро средство за профилактика и превенция на зъбите от кариес.

 

Нектар от агаве

Какво е това? Това е сладък сироп, традиционно прозвеждан от кактус-подобни растения. Нектара от агаве много прилича на високо фруктозния сироп от царевица, който е често използван във въглехидратните напитки.

 

Можете да намерите нектара от агаве в магазините за здравословно хранене.

 

Ефектът му върху общото здраве се изразява с това, че той е бавноразграждащ се въглехидрат, който има нисък гликемичен индекс. Това се дължи на голямото количество фруктоза, което съдържа и минималното количество глюкоза в него. Освен това фруктозата не увеличава нивото на кръвната захар.

 

Агавето съдържа повече калории отколкото обикновената захар, затова пък то е много по-сладко от нея и са необходими много малки количества от него.

 

Ефектът му върху денталното здраве - фруктозата има пагубно действие върху оралното здраве. Микроорганизмите в устната кухина усвояват фруктозата като я превръщат в киселина, с което увеличават киселиността в устата.

 

За жалост нектарът от агаве няма положителен ефект върху оралното здраве. Затова един съвет към тези, които предпочитат да заменят обикновената захар с него - поддържайте добра орална хигиена, мийте зъбите си по 2 пъти на ден с паста за зъби, съдържаща флуор.