Вкусовите усещания при нас, хората, са изключително развити. Особено място сред тях заема афинитетът към сладкото. Въпросът обаче е да намерим подходящото „сладко“ без да вредим прекалено много на зъбите си. (Към първа част на материала)

 

Ето някои заместители на захарта:


 

Стевия

Стевията е продукт, получен от растението стевия. Тя е 250-300 пъти по-сладка от обикновената захар. Стевията се прилага в голям брой продукти като напитки без захар, сладка, плодови млека, десерти, шоколади, бира.

 

Стевията може да се използва едновременно с обикновената захар, за да намали последната и калориите от нея. В такъв вид се прилага в напитките на кока-кола и спрайт.
Ефектите на стевията върху целия организъм-хубавото е, че тя не съдържа калории и въглехидрати, гликемичният индекс е 0 и не увеличава нивото на кръвната захар.

 

Безопасна е за употреба, особено от диабетици, деца, бременни жени и пациенти с изразени алергични реакции.

 

Стевията е добро средство за борбата с килограмите, защото помага за намаляване на количеството калории. Заместването на 100 чаени лъжици захар със стевия, намалява количестото калории със 100.

 

Ефектът на стевията върху оралното здраве - тя е благоприятно средство за зъбите. Това се дължи на факта, че не съдържа въглехидратна съставка. Има проучвания, които доказват, че стевията не увеличава киселиността в устната кухина и с това подпомага оралното здраве.

 

Един съвет към тези от вас, които биха заменили обикновената захар със стевия - преди да закупите продукт, съдържащ стевия, проверете на етикета, дали не е в комбинация със захар. Купувайте продукти, които съдържат само стевия.

 

NEWS_MORE_BOX

Лактоза

Или това е млечната захар. Лактозата се намира в животинското мляко, като концентрацията й е различна в различните млека.

 

Ефект върху денталното здраве - след прием на мляко, лактозата се разгражда от микроорганизмите до киселини, което довежда до бързо спадане на рН. Но въпреки това, млякото съдържа и калций, фосфор, протеини и витамини, така че действието му е по-малко кариесогенно от това на другите дизахариди. Млякото е доказана протективна храна за зъбните тъкани.

 

Ако обаче млякото дълго време се задържа около зъбните повърхности, което се случва често при кърмене или хранене с бутилка, с мляко при кърмачетата, действието на лактозата е значително. Тогава се създават условия за развитие на кариес на ранното детство.

 

Млечните продукти, които не съдържат добавена захар са препоръчителни за поддържане на добра орална хигиена. Едно парченце сирене, малко кисело или прясно мляко, след основното хранене, намалява киселинността в устната кухина и бързо довежда до нормални стойности на рН. С това рискът от развитие на кариес намалява значително.

 

Сакралоза

Тя е 600 пъти по-сладка от обикновената захар. Позната е още като Е 955. Използва се в подсладяването на много промишлено произвеждани храни, напитки, включително алкохолни, в сладкарската и месната промишленост, в много лекарствени форми.

 

Сакралозата е една от многото захарни заместители, но тя може да се прилага при нужда от редукция на килограми, при диабетно болни пациенти. Тя не е калорична, но разбира се, добрата орална хигиена винаги трябва да я съпровожда.

 

Ефект върху оралното здраве - доказан е нейният антикариесогенен ефект. Тя поттиска микробния живот в плаката и не се метаболизира до киселини. Поттиска развитието на Streptococcus mutans. Освен това има данни, че сакралозата може да стимулира реминерализацията на емайла, подобно на захарните алкохоли. Тя е стабилна дори и в кисели условия.

 

Антикариесните й качества се използват за дъвки без захар, разтвори, лекарствени форми.

 

Сорбитол

Заместването на захарта със сорбитол се прави главно при производството на дъвки, зъбни пасти, сладки и бонбони. Най-голямото му приложение е в дъвките без захар. Тяхното протективно действие се получава чрез продължителното стимулиране на слюноотделянето, а сорбитолът не се използва от кариесогенните микроорганизми и не се разгражда до киселини.