Ако зъболекарят ви започне да разпитва дали сте болен от диабет и дали заболяването се среща в рода ви, не подценявайте въпросите му, нито възприемайте загрижеността му за неоснователна. По състоянието на устната кухина лекарят по дентална медицина може да съди за заболяване от диабет или преддиабетно състояние и да препоръча консултация със специалист.


Кои са признаците, които ориентират зъболекаря за коварното заболяване? Всъщност, вероятно ги виждате и вие: загуба на зъби, наличие на периодонтални джобове, неестествено разширяване на пространството между зъбите и венците.


Интересно проучване провеждат експерти по дентална медицина от Колумбийския университет, които в 73% от случаите разпознават диабета или преддиабетното състояние при пациенти от преглед на устната кухина.


Заболеваемостта от диабет показва нарастваща тенденция на разпространение сред населението. Усилията от години са насочени към откриване на рисковите пациенти и ранно лечение с цел предотвратяване на усложненията. Лекарите са обучавани да търсят признаци още преди заболяването да е станало факт, един от които е трайно повишаване нивото на кръвната захар.


Според екипа от колумбийския университет, изследването им извежда набор от признаци, по които лекарите по дентална медицина също могат да дадат своя принос в профилактиката и ранното откриване на болестта.

 

NEWS_MORE_BOXЧестите инфекции на венците и заболявания, като гингивит и пародонтоза, оказва се, са едни от ранните разпознаваеми признаци за диабет. Според експертите дори от профилактичните прегледи един път годишно могат да се „уловят“ случаи на недиагностициран диабет или преддиабетно състояние и се вземат навреме терапевтични мерки.


В изследването са включени 600 души над 30-годишна възраст, които посещават дентална клиника в Манхатън и нямат поставена диагноза за диабет. 530 от доброволците съобщават за наличието на поне един рисков фактор за диабет като наследственост, висок холестерол, високо кръвно налягане, наднормено тегло или затлъстяване.


На всеки от доброволците се прави оглед на устната кухина, кръвен тест хемоглобин А1с в продължение на няколко седмици. За потвърждаване на диагнозата, по-късно се включва и провеждането на тест за нивото на глюкоза в кръвта
 


 

Анализът на изследването е публикуван в Journal of Dental Research.