Споделянето на четката за зъби, както и други средства, свързани с личната орална хигиена, може да изиграе съществена роля в разпространението на COVID-19, потвърди научно проучване. 

 

На колко месеца е Вашата четка за зъби? На повече от 4? Тези и други ежедневно употребявани лични вещи имат нужда от честа подмяна, независимо колко комфортно се чувствате с тях.


 

Последните данни от научното проучване разкриват, че споделянето на четката за зъби, пастата за зъби, поставянето на четката за зъби в една и съща кутийка или чашка, може да участва в заразяването на COVID-19. След преболедуване е задължителна подмяната на четката за зъби с нова, за да не се получи кръстосване и контаминиране с вируса на COVID-19

 

Използването на една и съща четка ще увеличи вида и количеството на микробното число в устната кухина. Като резултат може да се наблюдава развитие на кариозни процеси, пародонтални заболявания, афтозни и стоматитни заболявания, вирусни и инфекциозни заболявания. 

 

За да поддържате добра орална хигиена, четката за зъби трябва да бъде в добър вид. Американската дентална асоциация предлага подмяната на четката за зъби да бъде, когато забележете, че филаментите ѝ започват да се изкривяват, обикновено на всеки 3-4 месеца.

 

Най-често употребявани са механичните четки за зъби. Те могат да бъдат в три размера в зависимост от твърдостта на филаментите им - твърда, средна и мека. Най-подходящи за добра орална хигиена и за предотвратяване на травматичното четкане, са механичните четки за зъби със заоблени краища и дебелина на филаментите максимум 0,23мм. Трябва да имат подходяща глава и дръжка. Посъветвайте се със стоматолога си, колко твърда трябва да е четката ви.

 

Електрическата четка за зъби има предимство пред механичната такава, поради потенциала си да увеличи както отстраняването на плаката, така и мотивацията на пациента. Те са въведени на пазара преди повече от 50 години. 

 

Електрическите четки за зъби имат глава и дръжка, като в дръжката се намира електродвигател, който привежда в движение главата. Главата извършва автоматични вибриращи или ротиращи движения. Главите на повечето електрически четки са по-малки от тези на механичните и могат да се подменят. 

 

Все повече препоръки се дават за употребата на електрическите четки поради автоматичното им движение, лекотата при употреба, както и плак-отстраняващият им ефект. Вече на пазара се срещат и ултразвуковите електрически четки, които са висок клас и имат значителни положителни ефекти.

 

За по-голяма предпазливост и профилактика, убедете се, че главата на четката за зъби се намира на по-голямо разстояние от четките за зъби на останалите от семейството. Най-добре е да бъде самостоятелно държана, прибрана в кутийка или със сложено капаче на нея. 

 

След преболедуване четката за зъби трябва задължително да бъде подменена. Тази честа смяна ще доведе до по-добро почистване на зъбите, по-малка трансмисия на вируси и бактерии. Освен това огънатите и изкривени влакна на главата на четката, не функционират правилно и не почистват добре. 

 

Ако сте заболели от коронавирус, то след оздравяване, сменете задължително четката си за зъби. Това правило важи и за всяко едно преболедуване.

 

Микроорганизмите са един от основните етиологични фактори за развитие на зъбния кариес и пародонталните заболявания. Образуваните киселини вследствие на метаболизма им, са причината за развитие на зъбния кариес. Образуваните токсини и предизвикването на възпалителна реакция в гингивата са главните причини за развитието на пародонталните заболявания. 

 

Занемарената орална хигиена е предразполагащ фактор за по-тежко протичане на всички орални промени, симптом на общи заболявания.

 

Поддържането на добра орална хигиена може да се реализира от системно ежедневно индивидуално почистване. Колкото и перфектен орално-хигиенен навик да се създаде, цялостното почистване на плаковия биофилм никога не може да се реализира.

 

Не забравяйте да изпълнявате основните хигиенни задължения.

 

Здравната хигиена е приоритет, но оралната хигиена също е много важна. 

  1. Не забравяйте да измивате зъбите си по 2 пъти на ден - сутрин и вечер след хранене. Продължителността трябва да е 2-3 минути, с флуорна паста за зъби;
  2. Почиствайте междузъбните пространства всяка вечер след измиване на зъбите с конец за зъби или интердентални четки за зъби;
  3. Използвайте вода за уста 30 минути след измиване на зъбите;
  4. Увеличете приема на вода, намалете консумацията и честотата на прием на захарни, киселинни храни и напитки.