Пушачите са изложени на по-висок риск от развитие на периодонтит, което може да доведе до разхлабване или дори загуба на зъби, показват изследвания.

 

 


Признаци на периодонтит са червени, подути или кървящи венци, постоянен лош дъх в устата или образуването на гной между зъбите и венците.

 

 

Употребата на тютюневи изделия увеличава опасността и от развитие на рак на устната кухина. Симптомите започват с болка или изтръпване в устата или устните; чувствителност, парене или възпаление, сиви, червени или бели петна в устата; изпитване на трудност при дъвчене, гълтане, говорене или при движение на челюстта или езика.

 

 

Ако симптомите са налице от няколко седмици, е наложително посещение при зъболекар за установяване на проблема и съответно изготвяне на план за подходящо лечение.

 

 

Отказването от цигарите предпазва от сериозни заболявания на зъбите и устната кухина, подчертават специалистите по дентална медицина.

 

 

Затова изберете дата за отказване. Една от важните стъпки след това е да избягвате местата, които ще ви напомнят за вредния навик.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Споделете със семейството, приятелите и колегите, че отказвате тютюнопушенето. Те могат да ви подкрепят в трудни моменти.

 

 

Бъдете готови и за предизвикателства, особено през първите няколко седмици. През това време, може да усетите ефектите от липсата на никотин.

 

 

Симптомите могат да включват раздразнителност, безпокойство и дори депресия. Все пак, имайте предвид, че те са временни.