5. Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя от зъболекар, като обикновено прегледът е достатъчен за целта.
Наблюдава се типичната клинична картина – подути, зачервени венци; дентална плака и зъбен камък; рахлабени зъби.

На рентгенова снимка се вижда загубата на подлежаща кост и, евентуално, наличието на отлагания под венците.
 

6. Какво е лечението на пародонтита?


Всяко лечение започва на първо място с поддържане на добра орална хигиена. Освен редовното миене на зъбите, това включва и използването на интердентални четки за отстраняване на фините остатъци от храна между зъбите, до които обикновените четки обикновено не достигат, и професионално почистване на зъбите за отстраняване на зъбния камък и зъбната плака – минимум два пъти в годината.

Първоначалното отстраняване на плаката изисква, освен щателно почистване на зъбите, и отстраняването й от субгингивалните джобове. Това става с помощта на специални кюрети и може да изисква прилагането на локален анестетик. Необходимо е периодично да се извършва оценка на лечението. В джобове, по-плитки от 4 – 5 мм, това обикновено води до терапевтичен успех. Наличието на кървящи джобове, по-дълбоки от 5 – 6 мм, след първоначалната терапия, е показател за наличието на активен възпалителен процес и е прогностичен белег за продължаване на костната загуба.

NEWS_MORE_BOX


Напредналият пародонтит може да изисква хирургично лечение за отваряне и почистване на дълбоки джобове, заместване на загубена кост, където това е възможно, изваждане на един или повече зъби за ограничаване на болестния процес.

Профилактичните прегледи след приключване на лечението са абсолютно задължителни, за да се наблюдават засегнатите зъби и да се окаже навременно лечение, ако заболяването рецидивира.
 

7. Каква е превенцията на пародонтита?

На първо място е поддържането на висока орална хигиена. Това включва редовно измиване на зъбите, почистване на междузъбното пространство с помощта на конец за зъби или интердентални четки, използване на вода за уста, която съдържа антисептични съставки, които не позволяват на оралния микробиом да се развие прекомерно.

Редовните прегледи при зъболекар са задължителни.
 

8. Каква е честотата на пародонтита?

По данни на Световната здравна организация, между 5 и 15% от населението в наблюдаваните страни между 35- и 44-годишна възраст страда от сериозна форма на пародонтит и е застрашено от загуба на зъби поради него. Ювенилният пародонтит засяга 2% от юношите.

Статистическите данни сочат, че в развитите страни тютюнопушенето е сериозен рисков фактор за развитието на пародонтит и е отговорно за половината случаи в тези страни. Рискът намалява със спиране на тютюнопушенето. Разпространението на пародонтита намалява в страните, в които се намира тенденция за намаляване употребата на тютюн.