1. Какво представлява пародонтитът?

Пародонтитът, известен и като пародонтоза, е възпалително състояние с инфекциозна етиология на периодонциума – тъканите, поддържащи зъбите. Пародонтитът включва прогресивна загуба на алвеоларна кост и ако бъде оставен нелекуван води до разхлабване на зъбите и последващата им загуба.

Пародонтитът има две основни форми – хроничен пародонтит и по-рядко бързопрогресиращ пародонтит. Много по-рядко срещани са ювенилният и препубертетният пародонтит.
 

2. Какви са симптомите на пародонтит?


При много хора ранните симптоми наподобяват гингивит или остават незабелязани дълго време.

Те включват траен лош дъх, кървене на венците след миенето им или консумиране на твърда храна (това може да се наблюдава и при гингивит); червени, подути и болезнени при допир венци; гингивална рецесия – отдръпване на венците от короната на зъбите; дълбоки джобове между венците и зъбите; „клатене“ на зъбите в по-напреднал стадий.

Възпалението на венците и костната загуба са обикновено безболезнени, така че кървенето след миене на зъбите не трябва да бъде оставяно без внимание.
 

3. Какви са усложненията на пародонтита?

NEWS_MORE_BOX

 

Оставен без медицински контрол, пародонтитът може да прогресира и да засегне други тъкани и органи в тялото. Органите, най-често засягани, поради близостта им с огнището на инфекциозния процес, са челюстите (остеомиелит), абсцес на меките тъкани в устата, зъбни абсцеси, болезнена бактериална инфекция с улцерации (разязвявания) на венците. Възможно е причинителят да попадне в кръвообращението и да предизвика сепсис – опасно състояние с високо повишена температура, втрисане, сърцебиене и учестено дишане.
 

4. Какво обуславя появата на пародонтит?

Пародонтитът настъпва, когато ниската орална хигиена доведе до силно натрупване на дентална плака. Микроорганизмите, населяващи устната кухина, формират биофилм върху зъбите, чиято дебелина се регулира от редовното миене на зъбите. Продължителното немиене на зъбите води до формирането на трайни натрупвания върху зъбите – зъбен камък, които не могат да бъдат отмити. Венците се възпаляват и ако това не бъде третирано навреме, възпалителният процес обхваща тъканите, заобикалящи зъбите. Плаката, богата на мироорганизми, се натрупва около шийката на зъбите, където се формират джобове, изпълнени с анаеробни бактерии и гниеща материя. Подуването на венечната тъкан при възпаление улавя съдържанието им и прави самопочистването на джобовете невъзможно. Метаболитната дейност на микроорганизмите отделя венеца от зъба, при което се формира характерната клинична картина при пародонтит.

Пушенето също допринася за развиването на пародонтит и затруднява лечението му.

Захарният диабет също е свързван с повишен риск от пародонтит.