Ново проучване установява, че хората, които страдат от пародонтални заболявания от 10 и повече години, увеличават риска си от развитие на Алцхаймер със 70%.

 

Съвременните проучвания показват, че далеч от това да бъдат само орална болест, пародонталните заболявания са свързани с редица системни заболявания и състояния.


 

Проучването е изследвало и наблюдавало около 25 000 човека с цел да установи дали при хора на възраст над 50 години и страдащи от пародонтални заболявания, се увеличава риска от развитие на Алцхаймер. Смята се, че заболяването е пряко свързано с хроничният пародонтит.

 

Пародонтитът е мултифакторно заболяване, при което нормалният баланс между микробната плака и отговора на организма е нарушен поради:

 • Промени в композицията на плаката;
 • Промени в отговора на организма;
 • Фактори от средата и поведението, които могат да афектират и плаката, и отговора на организма;
 • Възможна е генетична основа на възприемчивост към пародонталното заболяване.

В повечето случаи пародонтитът е хронично възпаление, което може да прогресира непрекъснато или с епизоди на екзацербация (изостряния). Пародонталното заболяване се характеризира със загуба на прикрепване и загуба на алвеоларна кост.

NEWS_MORE_BOX

 

Водеща английска здравна фондация дълго изследва връзката между лошата орална хигиена, общото здравословно състояние и убеждението, че поддържането на добра орална хигиена оказва цялостно влияние на човешкия организъм.

 

Наблюдават се силни връзки между оралното здраве и заболявания на различни части от човешкия организъм. Проучвания като това, проведено в Англия, има за цел да подпомогне превенцията на тези заболявания, като се информират лекарите, а те своите пациенти.

 

Болестта на Алцхаймер е прогресивно мозъчно нарушение, което причинява проблеми с паметта, мисленето и поведението. Симптомите обикновено се развиват бавно и се влошават с времето. Заболяването се дължи на загиването на голям брой нервни клетки (неврони), вследствие на което се прекъсва предаването на сигналите в мозъка. Измирането на невроните в мозъка води до постепенното и необратимо влошаване на състоянието на болния – загуба на памет, трудности при общуване и затруднен говор, промени в настроението, поява на агресия, невъзможност за изпълнение дори на елементарни действия.

 

Добрата новина е, че за пародонталните заболявания има лечение, което се изразява предимно в спазването на добра орална хигиена. Профилактиката включва:

 1.  Редовни профилактични прегледи при денталния специалист;
 2. Почистване на зъбния камък поне веднъж годишно;
 3. Щателно измиване на зъбите сутрин и вечер с подходяща паста и четка за зъби;
 4. Използване на конци за зъби, интердентални четки, води за уста.

 

Спазвайки тези лесни и прости съвети, рискът от развитие на пародонтално заболяване и последващите резултати от него, намалява значително.

 

Проучването свързва още сърдечните заболявания, сърдечните удари, диабета, остеопорозата, загубата на тегло и преждевременно родените бебета с пародонталните заболявания.

 

Основните клинични характеристики на пародонтита включват:

 • Над и подвенечно натрупване на плака и зъбен камък;
 • Гингивално възпаление;
 • Цвят на венеца - от бледорозов до ярко червен;
 • Загуба на прикрепване;
 • Загуба на кост;
 • Формиране на пародонтални джобове;
 • Рецесии;
 • Кървене/гноене от венците;
 • Подвижност на зъбите при напреднал пародонтит.

 

Основните фактори, които са установени, че са предиктори за прогресията на пародонталните заболявания са: възрастта, плакретентивните фактори в устната кухина, колонизация на пародонтопатогените, тютюнопушене.