Здравето на венците и зъбите е от изключително значение за общото благополучие и комфорт. Когато то се влоши, качеството на живот се понижава неимоверно, афектира се самочувствието и пълноценното общуване. Настъпи ли състояние, характеризиращо се с болка и подуване, в някои от случаите може да се касае за пародонтален абсцес. Какво трябва да знаете за него...

 

Пародонталният абсцес заедно с гингивалния и перикоронарния спада към острите пародонтални (свързани с венците) състояния. Днес ще разгледаме и трите вида абсцеси, които по същество представляват локализирано възпаление на венците, което се придружава със силна болка, зачервяване на венците, оток, повишена температура на участъка и образуване на гной.


 

1. Гингивален абсцес

Гингивалният абсцес се развива в областта на венеца и междузъбната венечна папила в резултат на травми или травматично навлизане на чужди тела във венечната бразда - много често това са люспи от пуканки, рибни кости, счупени клечки за зъби и др. Получава се при здрави преди това гингивални тъкани. Отокът и зачервяването са локализирани, открива се чуждото тяло, което потвърждава диагнозата, често има гноен ексудат.

 

Лечението е премахване на чуждото тяло, създаване на път за дрениране на гнойния ексудат през венечната бразда, почистване на плака, като това обикновено е достатъчно за облекчаване на острата болка.

 

2. Пародонтален абсцес

Пародонталният абсцес представлява остър възпалителен процес, който засяга пародонталните влакна и костта, обхващаща зъба. Характеризира се с това, че се образува на места, които са засегнати от пародонтално заболяване - съществуващи пародонтални джобове, които се затварят поради някаква причина - навлизане на храна и чужди тела. Като резултат намиращите се в джоба бактерии се размножават и натрупват в огромни количества и предизвикват образуването на гной. Следва подуване, зачервяване и силна болка.

 

Пародонталните абсцеси се получават често при тежки пародонтити с оголване на зъбите и по-специално на места по кореновите им повърхности, които са трудно достъпни или невъзможни за почистване - това води до чести рецидивиращи абсцеси.

 

Предразположени към пародонтални абсцеси са пациентите с пародонтит, които са с лошо контролиран диабет, както и тези с компрометиран имунен отговор.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Пародонталният абсцес може да варира от локализирано възпаление до дифузно подуване с подути лимфни възли и повишена телесна температура. Засегнатите зъби са чувствителни при дъвчене, може да бъдат с увеличена подвижност. Разликата между този вид абсцес и периапикалният зъбен абсцес е, че зъбът може да бъде жив и пулпата (нервът) да не е засегната. Лечението е дрениране на гнойния ексудат и почистване на плаката и зъбния камък, промивки, евентуално антибиотично лечение и в краен случай екстракция на зъба.

 

3. Перикоронарен абсцес

Това е остро възпалително състояние, което се развива в гингивалните тъкани, обхващащи частично или изцяло пробил зъб. Това обикновено се получава при полуретинирани мъдреци, като възпалението често рецидивира и е придружено със силна болка, оток, затруднено хранене и отваряне на устата. Причината е задържането на хранителни остатъци и акумулирането на бактерии между коронката на зъба и покриващите я тъкани, като това пространсто е недостъпно за почистване.

 

Лечението е почистване и дренаж до стихване на острите симптоми. След това се прилагат действия за пълното разкриване на коронката на зъба - т.нар. циркумцизио. Ако тези мерки не дадат резултат, следващият вариант е изваждане на зъба, особено ако той е силно наклонен и няма изгледи за нормален пробив.

 

Всички тези състояния се характеризират с остра симптоматика, но с бързо разрешаване на възпалението при елиминиране на причината.