Мислите си, че само лошият дъх може да ни подскаже за проблем в устата или цялото ни тяло? Устата може да ни разкрие множество симптоми, свързани със състоянието на целия организъм.

 

Постоянно сухи и напукани устни?


Когато устните ви са постоянно напукани и сухи, това може да е симптом на желязодефицитна анемия.

 

През този сезон от годината, когато е много студено навън, е нормално по-често да са напукани и сухи устните. Продължителната сухота на устните, освен с липса на желязо, може да бъде свързана и с хиповитаминоза на витамин А, В, С или дефицит на цинк. 

 

Възпалени и кървящи венци?

Ако всеки път, в който четкате зъбите си, те кървят, означава че венците са възпалени. Необходимо е да посетите стоматолога си, за да се почисти зъбният камък, да се намали възпалението и микробното число. Лекарят по дентална медицина ще обясни методите и техники на четкане и предпише подходящ паста, четка, конци за зъби и вода за уста.

 

Възпалението на венците е често срещано състояние, наречено гингивит. Венците са възпалени, оточни, зачервени и могат спонтанно и провокирано да кървят. 

 

Бактериалната плака, както и наличието на зъбен камък са характерни за това заболяване. Плак-неиндуцираният гингивит е свързан с възпаление на гигивата, което може да е свързано със специфичен вирусен, бактериален, микотичен произход. Алергичните реакции, кожните заболявания, някои преканцерози също могат да се проявят с план-неиндуциран гингивит.

 

Лошата орална хигиена увеличава риска от сърдечни проблеми. Множество проучвания доказват връзката между заболяванията на пародонта и сърдечните заболявания.

 

Пародонтитът - възпаление на венците, съпроводено със загуба на кост и на прикрепване, увеличава риска от развитие на сърдечни инфаркти, твърдят учени. Обяснението се крие в бактерията, която предизвиква пародонталните симптоми - възпаление и кървене на венците, загуба на костта около зъбите, може да се разпространява чрез кръвния ток в артериите и да ги засегне. 

 

Бактерията може да се присъедини към стената на артериите, изхранващи сърцето и по този начин да образува малки съсиреци (тромби). Това увеличава значително риска от сърдечен инфаркт поради откъсване на тромба и запушване на важен кръвоносен съд.

 

Афти, които дълго време не могат да се излекуват

Афти, които не зарастват повече от три седмици, трябва да се изследват. Те могат да са симптом на развиващ се рак на устната кухина. 

 

Афтите са също едно от често срещаните образувания в устната кухина. Те могат да се появят след прехапване, тоест травматично, след спад в имунитета, в стресови ситуации, като алергични прояви, но могат да бъдат и симптом на рак на устната кухина. В повечето случаи, афтите изчезват до 7 дни, но ако останат в устата ви дълго време-потърсете вашия дентален лекар.

 

Метален вкус в устата?

Метален или солен вкус в устата, могат да бъдат симптом и на бременност. Кървящите венци също могат да бъдат симптом на бременност, но в по-късен етап - от 2-рия до 8-мия месец, когато е по-тежко изявен симптома.

 

Бели петна по лигавицата и венците

Белите петна по лигавицата и венците могат да бъдат симптом на гъбична инфекция. Една от най-честите гъбични инфекции е тази с Candida albicans.

 

Белите петна могат да изглеждат като напръскани с мляко, могат да причинят известен дискомфорт и парене в устата. Лечението на този вид инфекция трябва да се осъществи от дентален лекар. 

 

Трошливи и счупени зъби?

Ако имате добра орална хигиена, а забелязвате че зъбите ви лесно се разрушават и чупят, може да страдате от гастроезофагиален рефлукс или булемия. 

 

Киселинността, която идва от стомашния сок и се връща отново в устната кухина, създава продължително и постоянно ниско рН в устата. Това киселинно рН води до деминерализационни процеси и до разрушаване на емайла на зъбите. 

 

Рефлукс може да се наблюдава при хора с наднормено тегло, пушачи, злоупотребяващи с алкохол, при прием на някакви медикаменти или честа консумация на киселинни храни и напитки. Киселинността разрушава емайла на зъбите и причинява ерозии по зъбите. Това отслабва зъбите и те лесно могат да бъдат счупени ако не се вземат мерки.