Лицето ни е нашата "визитна картичка" - въз основа на неговия вид се формира първото впечатление. Основен фактор за неговата красота и хармония е здравата усмивка. За здравината на зъбите се грижим чрез орална хигиена, но какво можем да направим по отношение на подредбата им?
 
Съотношението между зъбите и челюстите е генетично детерминирано и идеалната захапка се нарича "ортогнатна". Днес ще разгледаме проблемите и основните видове отклонения във взаимоотношенията между горната и долната челюст - деформациите в захапката.
 

1. Отклонения в предно-задна посока

 
  •  Отстояние между предните зъби - overjet. Тук става въпрос за разстояние между горните и долните предни зъби в предно-задна посока. Получава се в резултат от вредни навици - смучене на палец. Проблемите са естетически, както и затруднено отхапване.
 
  •  Кръстосана захапка - долните фронтални зъби са пред горните фронтални. Изключително рискова захапка. Тя се влошава с времето, затова е необходимо да се коригира възможно най-рано.
 
  • Дистална захапка - долната зъбна дъга се намира по-назад от нормалното спрямо горната. Лицето изглежда "скъсено", брадичката е по-слабо изразена. Наблюдава се т. нар. "птиче лице" - брадичката е много назад, носът сякаш изпъква. Предава се по наследство.
 
  • Медиална захапка - долната зъбна дъга е по-напред спрямо горната. Балансът на лицето е нарушен - брадичката е силно изразена, изпъкнала напред, лицето може да е удължено. Може да е съчетана с кръстосана захапка на предните зъби. Предава се по наследство, като тежестта и се засилва от поколение на поколение. Ако имате такава зъбно-челюстна деформация, обърнете специално внимание на захапката на децата си.
 

2. Отклонения в странична посока

 
  • Отклонение вляво/вдясно на долната от горната челюст. Такова несъвпадение на средните линии на двете челюсти се описва като латеродевиация (deviatio - отклонение) или латерогнатия. Често са съпроводени от кръстосана захапка при страничните зъби.
 
  • Кръстосана захапка при страничните зъби - нормално горните зъби "захлупват" долните, като капак на кутия. При кръстосана захапка долните зъби са по-навън от горните и ги покриват.
NEWS_MORE_BOX
 

3. Отклонения във вертикална посока


 
  • Дълбока захапка - нормално горните предни зъби покриват до 1/3 от клиничните коронки на долните. Когато покриват от 1/3 до 1/2 от височината на коронката, говорим за дълбоко покритие, което се счита за граница на нормата при възрастни, а при смесено съзъбие - за норма. При покритие над 1/2 говорим за отклонението дълбока захапка. Предава се по наследство и може да се отрази на вида на лицето така, че то да изглежда състарено. Устните може да изглеждат хлътнали, носът увиснал, а брадичката изпъкнала напред.
 
  •  Отворена захапка - наблюдава се вертикално отстояние между режещите ръбове на горните и долните предни зъби. Те не се допират дори при силно стискане на зъбите. Вредните навици са основната причина за тази деформация. Смученето на пръст, както и на биберон, след 3-годишна възраст води до изменения в челюстите, които се изпразяват в "избутването" на зъбите. Затруднено е отхапването на храната, устните се напрягат, за да се допрат. Лицето изглежда удължено.
 
Всички тези проблеми в захапката могат да доведат до понижено самочувствие, социална изолация, проблеми в храненето. От друга страна оралното здраве се намира в по-голям риск - създават се предпоставки за претоварване на зъби, бруксизъм, затруднена хигиена.
 
Консултацията с дентален лекар и ортодонтски специалист е задължително, тъй като деформацията може да доведе до допълнителни лицеви деформации. В ранна възраст зъбно-челюстните аномалии могат да се коригират сравнително лесно с помощта на апарати и брекети.
 
Навременнето лечение е най-ефективно - резултатът е хармонична и здрава усмивка.