Ако все още не знаете - февруари е месецът на оралното здраве на домашния любимец. 

 

За нас, хората, лошата орална хигиена може да окаже влияние на общото здравословно състояние. Това обаче е валидно и за домашния любимец. 


 

Кучетата също могат да страдат от редица дентални проблеми, точно както и хората. Факт е, че повече от 80% от кучетата страдат от пародонтални проблеми. А 70% от котките са засегнати от дентални проблеми още около 3-годишна възраст. По зъбите на кучетата и котките се натрупва плака и зъбен камък, точно както и при хората. Затова е изключително важно да знаем как да се грижим за здравето на зъбите и венците не само в нашата уста, но и в устата на домашния ни любимец.

 

Ето и няколко полезни съвета за добра орална хигиена на четириногия приятел:

 

Редовно и ефективно миене на зъбите

Активността и отговорността, която носим към собствените ни домашни любимци изисква да бъдем упорити и стриктно да почистваме зъбите им. Собствениците, които редовно мият зъбите на животинката си, ще забележат, че домашният любимец ще е по-здрав и по-дълголетен.

 

Ежедневното измиване на зъбите с мека четка и паста за зъби, специална за животни, ще помогне както на общото им здраве, но и ще премахне лошия дъх от устата. Ако не намирате време за ежедневно измиване на зъбите на домашния любимец, то поне веднъж седмично би било също полезно.

 

Не бива да се използва човешка паста за зъби, защото съдържа флуор. Флуорът може да бъде вреден при поглъщането му от домашния любимец.

 

Ако се колебаете коя паста за зъбите да изберете - посъветвайте се с ветеринарен лекар.

 

Aко не можете да се справите с миенето на зъбите на четириногия любимец - на пазара можете да намерите тампони, напоени със сода и ментов аромат, с които да почиствате зъбите. Те премахват, но не напълно плаката по зъбите и освежават дъха на кучето.

 

Време за хранене

Освен оралното здраве, нуждата от здравословна и качествена храна е другата обща черта между хората и домашния любимец. Пълноценната кучешка/котешка храна оказва влияние на общото, но и на оралното здраве на четириногия любимец.

 

На пазара съществуват различни видове дентални стикове, които намаляват количеството плака по зъбите. Даването на такъв дентален стик вечер след хранене, точно преди лягане, може да подобри здравето на венците и зъбите.

 

Трябва да знаете още, че когато давате сурови, твърди зеленчуци като морков, твърди играчки, пръчки от пресована телешка кожа те също могат да редуцират количеството плака по зъбите. Трябва обаче да се внимава със суровите кокали и други много твърди предмети или играчки-могат да причинят фрактура на зъбите. 

 

Посещения във ветеринарния кабинет

Подобно на денталния лекар, ветеринарният лекар не е в кабинета си само, когато домашният любимец има нужда. Най-добрата грижа се състои в превенцията и редовното посещение във ветеринарната клиника. 

 

Ветеринарният лекар може да препоръча професионално почистване на зъбния камък. Манипулацията се извършва под пълна упойка.

 

С голяма скорост навлиза и на българския пазар почистване на зъбния камък на кучета с ултразвукова четка, абразивна паста за зъби и специални пародонтални кюрети. Извършва се без никаква упойка на кучето. Този вид манипулация е застъпена в няколко грууминг салона в България. 

 

Не се притеснявайте да задавате въпроси на ветеринарния лекар, свързани с отглеждането на домашния любимец. Важно е да знаете как да се грижите и да отглеждате здрав член на семейството си!