Киста се нарича анормална торбичка в тялото, изпълнена с газ, течност или твърда материя. Оралните кисти най-често са пълни с течност и могат да се формират в устата, челюстите, устните, езика, гърлото и слюнните жлези. 
 
Те обикновено са малки, безболезнени образувания, между 2 и 3 см. При тяхното възпаление обаче се превръщат в абсцесни кисти – червени, подути и болезнени. Това нерядко налага тяхното хирургично отстраняване.
 
Най-разпространената форма на орална киста е радикуларната – кухина около корена на зъба, изпълнена със светложълна течност. Тя е безболезнена и най-често се открива случайно на нови рентгенови снимки. Дори и да не е възпалена, радикуларната киста е потенциален риск за здравето. Подуване на челюстта, ясно видимо върху лицето, е симптом, който не бива да бъде пренебрегван. Макар да е доброкачествено образувание, радикуларната киста може да предизвика разместване на зъбите с характерно отдалечаване на коронките и сближаване на корените. Процесът може да е силно болезнен и да доведе до множество инфекции на устната кухина, да ускори зъбната развала и да причини некроза на зъба.
 
Друга скрита опасност е достатъчни силно възпаление на кистата, което води до развитието на фистула – анормален отвор в костта в близост до зъбния корен.
 
Според състоянието, големината и разположението на кистата, зависи дали тя ще бъде третирана с медикаменти или отстранена оперативно чрез остеотомия – изваждане на кистата след запълване на зъбния канал.
NEWS_MORE_BOX
 
Операцията отнема около 2 часа. С поставяне на упойка, хирургически се достига до кореновия връх и кистата. След това, с помощта на кюрети се отрязва връхчето и при нужда се извършва допълнително запечатване.
 
Хирургичната процедура е рутинна, сравнително безопасна и се извършва от десетилетия, но въпреки това има редки случаи на рецидиви – повторна поява на доброкачественото образувание. Те се развиват независимо от професионализма на хирурга и могат да се отстранят с повторна остеотомия.