Причините за поява на червени петна по оралната лигавица могат да бъдат разнообразни. Появата им се свързва с травми, инфекции, общи заболявания, проблеми с имунната система, както и туморни заболявания.

 

Червените петна обикновено са разположени на обширна площ от лигавицата и причиняват дискомфорт в повечето случаи. Това води до по-честото търсене на специалист по дентална медицина.


 

В случаите, когато червените петна са свързани с предраково състояние се налага вземане на биопсия. В сравнение с белите лезии, червените в много по-голям процент са асоциирани с бъдеща поява на рак на устната кухина или по време на диагностицирането се наблюдават вече ракови промени.

 

Червеният аналог на левкоплакията е еритроплакията. Тя се развива в напреднала възраст и е по-честа при мъжете, отколкото при жените. Най-честата локализация е на пода на устната кухина, следвана от венците на долната челюст, гърбът и страничните повърхности на езика, както и на небцето.

 

Еритроплакията се наблюдава като самостоятелно образувание- огненочервена, добре ограничена, неотстранима. Може да се прояви и като комбинирана форма- еритролевкоплакия (петниста форма). Възможно е да има затихване на симптомите, последвано от нов тласък на поява на рани, засягане на по-обширни повърхности, изтъняване на лигавицата и др.

 

При всички случаи на еритроплакия се налага проследяване и наблюдение. Премахват се всички дразнещи фактори и се прави биопсия за потвърждаване на диагнозата. В зависимост от степента на промяна в лигавицата се пристъпва и към хирургично лечение с или без лъчетерапия. Хирургичната манипулация се извършва радикално във видимо здрави граници като при злокачествените заболявания.

 

Алергичен контактен стоматит - при контакт на оралната лигавица с различни алергизиращи материали или вещества. Проявява се с петна, рани, мехурчета по лигавицата на бузите, небцето и венците. Пациентите се оплакват от парене, болка, неестествено усещане на лигавицата, изтръпване, промяна в усещането при допир.

 

Лечението е свързано с подробен разговор с пациента и откриване на дразнещия фактор. Обикновено след премахването му, в кратък срок, симптомите отшумяват. При обширни алергични реакции се прилагат системни антихистамини, локални и/или системни кортикостероиди, понякога се прилагат и в съчетание с Н2-блокери. Използваният материал за лечение и възстановяване на зъбите в устната кухина се подменя с по-подходящ след изследване на алергичните реакции на пациента чрез подходящ тест.

 

Лихен планус - изразява се с червени или бели лезии. Лечението е в зависимост от тежестта. Прилагат се антихистамини и системни и локални кортикостероиди.

 

Инфекциозна мононуклеоза - зачервено гърло (сливици, небцови дъги), налепи по сливиците, петна по небцето, рани по лигавицата. Най-честата локализация е носоглътката. Причинител е Epstein-Barr вирусът. Лечението включва имуномодулатори, лекарства за понижаване на температурата, кортикостероиди, антибиотици (за избягване на бактериална инфекция). При по-тежки случаи пациентите се хоспитализират.

 

Кандидоза (остра, еритематозна)- червени зони без бял налеп. Причинители са представители от род Candida, най-вече Candida albicans. Често се среща при пациенти с HIV- инфекция.

 

Лечението включва премахване на локалните предразполагащи фактори (протези, остри ръбове на възстановявания). При пациенти с прием на орални кортикостероиди се прилагат гаргари на устната кухина. Приемат се системни антимикотици. При липса на подобрение се прави тест за HIV-инфекция.

 

Подпротезен стоматит - дифузно зачервяване на лигавицата, придружено с подуване, разраняване и бели петна (кандидоза). Локализира се в зоната под протезите на горна и много рядко на долна челюст. Може да липсват симптоми, но понякога пациентите съобщават за парене, болезненост, сухота в устата, промяна във вкуса, подуване, сърбеж и др. Причините могат да бъдат травми, неподходящ материал, инфекциозни фактори.

 

Лечението включва добра орална хигиена, придружена с ясни инструкции за правилна поддръжка на протезите. Предписват се антибиотици и/или антимикотици в зависимост от инфекциозния причинител. При необходимост се подменя с нов протезната конструкция.

 

Референции:
1. Лицево-челюстна и орална хирургия, София
2. Орални лезии, София, 2011
3. Орална медицина, София, 2009

Библиография:

1. Лицево-челюстна и орална хирургия, София, учебник.

2. Орални лезии, София, 2011, учебник.

3. Орална медицина, София, 2009, учебник.

Прочети още на: Образувания в устната кухина с бял цвят - видове и прояви | Puls.bg - https://www.puls.bg/dentalno-zdrave-c-28/obrazuvaniia-v-ustnata-kukhina-s-bial-tsviat-vidove-i-proiavi-n-47642