Устната кухина е гранична между околната среда и човешкия организъм. Това е основната причина върху нея да оказват влияние голяма палитра от външни и вътрешни фактори. Здравето на устната кухина – зъби и лигавица е следствие от динамичен баланс между вредните въздействия и защитните сили на организма. Благоприятно влияние оказват и добрата хигиена, балансирано хранене и ограничаване на вредните навици (тютюнопушене, употреба на алкохол).


Лигавицата, с която е покрита устната кухина е подложена на непрестанна атака от различни механични, химични, микробиологични дразнители. Механични травми често се наблюдават при дъвчене (прехапване) и при някои вредни навици (смукане и хапане на устни, бузи, език). Това понякога води до хронични рани, които заздравяват трудно и са много болезнени.


Към химичните дразнители спадат различните видове храни - особено пикантни, солени, кисели и др. Употребата на алкохол и тютюневи изделия също води до трайни и необратими промени в оралната лигавица. Неправилната употреба на хлорхексидинови води за уста може да доведе до химично изгаряне на лигавицата.От микробиологичните дразнители, често лигавицата страда от различни бактериални и вирусни заболявания. От вирусите се срещат херпесни и папилома вируси. При спад в имунитета и различни състояния на организма може да се наблюдават гъбични инфекции с разнообразна локализация и проява.


Пренеоплазиите на оралната лигавица са образувания, които предшестват различни доброкачествени или злокачествени заболявания. Най-често те са разположени по езика и лигавицата на бузите.


Най-честото образувание, което се наблюдава по оралната лигавица е левкоплакията. Тя представлява пигментирана в бяло лезия и има различни форми и прояви. Може да се наблюдава плоска, никотинова, петниста, вилозна, верукозна, както и преминала към карцином (рак) левкоплакия. Някои от клиничните форми се „самоизлекуват“ след премахване на дразнещия фактор- никотинова, плоска. При останалите не се наблюдава такъв оздравителен процес.


Никотиновата левкоплакия се описва като плоска бяла плака с неправилни граници, разположена по лигавицата на бузите, под езика или по небцето. След период от 7-10 години може да претърпи преобразуване до карцином в до 4% от случаите.


Образуването на плоска левкоплакия е предшесвано от левкоедем. Най-често се свързва с локална травма при дъвчене, лоша хигиена, тютюнопушене. Наблюдава се помътняване на лигавицата и загуба на блясък на различни по форма и големина участъци.


Плоската левкоплакия обикновено се описва като бели плаки, над нивото на здравата лигавица и ограничени от нея от червена ивица. Белият налеп не може да бъде отстранен с тампон (като при кандидоза) и обикновено липсват оплаквания от пациента.


Верукозната левкоплакия се характеризира с разположени над околната здрава лигавица бели плаки с прогресиращ на всички страни растеж. Наличието на рани по нея е признак за превръщането ѝ в карцином. Асоциира се и с Ебщайн-Бар вирус. Петнистата левкоплакия се характеризира с наличието на пигментирани в червено участъци, оградени от бели плаки. Локализира се най-често по небцето, върху езика и под него.


Вилозната-космата левкоплакия представлява образувание, наподобяващо окосмяване на лигавицата. Обикновено се асоциира с Ебщайн- Бар вируса. Наблюдава се при пациенти с дефицит в имунната система - болни от СПИН, след скорошна трансплантация на органи. Обикновено се наблюдава по гърба на езика (космат език) и много рядко е с други локализации по оралната лигавица. Няма болка от косматата левкоплакия и не може да бъде изчеткана или премахната от езика. Този вид лезия не носи риск от развитие на рак. Може да бъде свързана с дълга употреба на широкоспектърни антибиотици, намалено слюноотделяне. Оцветяване на вилозната левкоплакия в сиво-кафеникав цвят може да се дължи на тютюнопушене.


Лечението на всички варианти на левкоплакия включва премахване на всички дразнещи фактори - заглаждане и подмяна на обтурации, премахване на болни зъби, спиране на тютюневи изделия и алкохол. При плоската форма се назначава лечение и с витамин А по схема. При петнистата и верукозната форма се извършва хирургичното им отстраняване в здрави граници поради високия риск от развитие на рак.


Важно е да се посети лекар по дентална медицина при съмнения за левкоплакия. Те включват бели петна по лигавицата, които не изчезват за две седмици, изменена орална лигавица, области от лигавицата с бял, червен или потъмнял цвят, болка при преглъщане, трудности при отваряне на устата. При съмнение за определена лезия, стоматологът ще даде насоки за промяна в навиците и проследяване, изпращане при хирург и/или вземане на биопсия.


Превенцията на левкоплакия включва спиране на тютюнопушенето, намаляване на употребата на алкохол, подобряване на оралната хигиена, спазване на балансирана диета, прием на достатъчно витамин А.

 

Библиография:
1. Лицево-челюстна и орална хирургия, София, учебник
2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17655-leukoplakia
3. https://www.nhs.uk/conditions/leukoplakia/
4. https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-leukoplakia