С наближаване на училищния звънец, идва необходимостта от профилактични прегледи на децата.

 

По време на сутрешното училищно бързане, много от децата не отделят достатъчно време и внимание на миенето на зъбите си. А някои от тях дори забравят да направят сутрешния си тоалет.


 

За жалост, 31% от децата, започват училище с поне един наличен кариес в устата си. Тази статистика е важна да се знае, защото всеки един случай на кариес може да бъде избегнат чрез взимане на профилактични мерки. Хубавата новина е, че чрез обучението на децата още от ранна детска възраст в профилактика и добра орална хигиена, ще се намали процентът на деца с кариес в началото на учебната година.


Ето някои прости съвети, с които вашите деца да имат „отлични“ зъби:

 

Започнете отрано

Това е от огромна необходимост и важност, за да се изградят правилни навици у децата. Още с появата на първите зъбчета идва необходимостта за поддържане на тяхното здраве. Първите стъпки са чрез употребата на мокра марличка и обтриване на устата на бебето-зъби, венци, подезично пространство след всяко кърмене.

 

Съществуват на пазара и напръстници, чрез които също могат да бъдат почиствани зъбките.

 

А малко по-късно, на 12-месечна възраст, трябва да започне измиването на зъбите с четка и паста за зъби, пастата да е колкото грахово зърно. Ако не е осъществена среща с дентален лекар, то е време за такава.

 

Между 15-18 месечна възраст продължава изчеткването на зъбите с флуорна паста за зъби с големината на грахово зърно. Трябва да се знае, че децата до 4 годишна възраст имат нужда от помощта на родителя, за да измиват зъбите си.

 

На 4-годишна възраст следете детето си дали измива добре зъбите си и ако не - показвайте му как да става това. Ако до 3-годишна възраст детето не е посещавало стоматолог, то това трябва да бъде направено на тази възраст.

 

2 минути 2 пъти на ден

Основното правило е зъбите да се мият в продължение на 2-3 минути, два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене. До 7-годишна възраст на детето, родителите трябва периодично да проследяват процеса на миене на зъбите, за да са сигурни, че детето не пропуска своето задължение и да се уверят, че се справя добре с измиването.

 

С приятен вкус и аромат

Детските пасти за зъби са създадени с различни аромати и вкусове, любими на децата. Не забравяйте, че детето ви се нуждае от флуорна паста за зъби и то висок клас, която да предпази максимално зъбите от кариеси. Нека детето само избере вкуса на пастата си, но вие сте тези, които ще изберат високия клас паста. Децата до 3-годишна възраст трябва да ползват паста за зъби с до 1000ррм флуор. След 3-годишна възраст пастата за зъби трябва да съдържа 1350-1500ррм флуор.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Хранителен режим

Обучението в здравословен начин на хранене също е от изключителна важност. Позволете на детето си само да приготвя храната за училище. Избягвайте захарните храни и напитки, заменете ги със зеленчуци, плодове, сирене и хлебни изделия. Научете детето си кое е полезно и кое не, това ще помогне не само на оралното му здраве, но и на цялостното му здраве.

 

Най-добрата четка

Най-добрата четка за зъби е тази, с която се осъществява най-добро измиване на зъбите. Избирайте малка четка от мека до средна по твърдост. Това е перфектният размер за едно дете. Четката за зъби трябва да се сменя често, особено след преболедуване. Електрическите четки са идеалният вариант за децата.

 

Последната сламка

Научете детето си да приема напитки, които ще са полезни за здравето му-вода, пресни плодове сокове, кисело и прясно мляко. Ако се консумира захарна напитка, нека бъде със сламка. Така захарта и киселиността ще преминат директно в гърлото, а няма да се задържат дълго време в устата на детето. След това нека изплакне устата си с вода или просто да изпие няколко глътки от нея. Дъвките без захар, както и парченце сирене след консумация на захарна напитка или храна, са добър вариант за неутрализирането на киселиността.

 

Не забравяйте профилактичните прегледи при детски дентален лекар.