Революционна техника позволява диагностицирането на рак на устната кухина в рамките само на 20 минути, показват изследвания.

 
Тестът включва „събирането“ на клетки от устата на пациента, с помощта на четка. След това материалът се анализира от компютърна програма.
 
Понастоящем при съмнение за рак на устната кухина се взема клетъчна проба - биопсия, за да се постави сигурна диагноза. Пробата се изпраща в лаборатория за анализ. Процесът може да отнеме две или три седмици, което води до допълнителен стрес за пациента, обясняват учените.
 
Професор Мартин Торнхил от Университета в Шефийлд, с екип изследователи от Университета Райс в САЩ, работи по иновативния метод от две години. Според специалистите новата техника може да се превърне в стандартна практика в денталните клиники в рамките на 3 до 5 години. 
 
Технологията е от типа „лаборатория върху чип“, която може да открива 20 вида рак. Методът използва биологични агенти и малки сензорни чипове, които са комбинирани в слайд, който изглежда като кредитна карта. Клетъчните проби се вземат с помощта на миниатюрно устройство, наподобяващо четка за зъби, и се поставят върху картата.
 
Изследванията продължават до края на годината, за да се установи дали новата техника е ефективна, колкото биопсията.