Здравето на зъбите осигурява красива усмивка и значителен комфорт. Поради различни причини това здраве може да бъде нарушено – недостатъчна грижа и поддръжка, травми, заболявания. Един от начините организмът да съобщи, че нещо не е наред, е появата на различна по характер, вид и сила болка.

 

Зъбната болка е изключително неприятен вид болка, най-вече заради това, че се локализира в областта на главата. Описани са различни по вид дентална болка, която се появява вследствие на различни причини. Много характерна е нощната зъбна болка.


 

Нощната зъбна болка се появява обикновено след лягане и може да доведе до събуждане и невъзможност за заспиване. Тя е силна, внезапна, появява се на периоди, с теглещ или пронизващ характер, лесно или по-трудно повлияваща се от аналгетици. Може да е локализирана, като в тези случаи е възможно да се посочи проблемният зъб от пациента, но по-често е с неопределена локализация, като ирадиира към слепоочието или ухото, в зависимост от това на горна или долна челюст се намира той.

 

Когато са налице гнойни процеси, нощната болка е с пулсиращ характер и по-трудно или почти не се повлиява от анагетични лекарствени средства. Отчетливо се засилва в легнало положение.

 

1. Какво причинява нощната дентална болка?

Най-често този тип болка се появява вследствие на усложнен кариес – нелекуван кариес, който се е развил толкова надълбоко, че е ангажирал и пулпата (т.нар. нерв) на зъба. Това води до възпаление на пулпата - пулпит, и дразнене на болковите рецептори в нея. През нощта налягането в пулпната камера, която се намира в центъра на зъба, се увеличава и компресира пулпата, което води до силно изявената спонтанна нощна болка.

 

Друга етиология може да бъде травма на съответния зъб, чиито последствия не могат да бъдат компенсирани от възстановителните възможности, която резултира отново в остро пулпно възпаление. Такива травми могат да бъдат фрактури на коронката и корена с откриване на зъбната пулпа, изпиляване на зъбите в прекомерно голям обем при подготовката им за корони и мостови конструкции, травматична оклузия при наличие на предварителен контакт между зъбите.

 

По-рядко срещани са термични дразнения и резки температурни промени на зъби с дълбок кариес, както и резки промени на атмосферното налягане например при водолази, отново при наличие на дълбок кариес.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Подобна може да бъде болката при някои видове невралгии на троичния нерв (n. trigeminus). В тези случаи след преглед и диференциране на симптомите, болният се изпраща при съответния специалист.

 

2. Как да предотвратим появата на нощната зъбна болка?

Превантивните мерки срещу появата на нощна дентална болка са изцяло профилактични – това са:

  • Ежедневна грижа за устната кухина, която се изразява в щателна орална хигиена – измиване на зъбите два пъти на ден с четка и паста, използване на допълнителни средства за интердентално почистване.
  • Спазване на прости правила в храненето – свеждане на междинните хранения (особено тези със сладко) до минимум, изплакване на устната кухина с вода след всеки прием на сладко, хранене с твърди и сурови храни – плодове, зеленчуци, ядки.
  • Редовни визити при денталния лекар, за да може той да диагностицира всеки проблем във възможно най-ранен стадий.

 

3. Какво да правим, ако се появи зъбна болка през нощта?

В тези случаи е необходимо да се приеме аналгетично лекарствено средство и да се потърси професионална дентална помощ. Ако болката изчезне на следващия ден, това не означава, че зъбът се е самоизлекувал. Неминуемо ще последва нов епизод на болка, макар и не веднага, но всяко забавяне ще доведе до влошаване на състоянието.

 

Нощната зъбна болка е едно изключително неприятно преживяване, но визитата при денталния лекар ще доведе до незабавно облекчение и отново ще възвърне вашата усмивка.