Никненето на зъбите на детето е един от най-неприятните моменти във всяко семейство.

Основно етапите на пробив са 2-на млечното съзъбие и на постоянното съзъбие. 

 


Нормално броят на млечните зъби е 20, а броят на постоянните зъби - 32.

 

Кога се залагат зъбите в костта и какво трябва да знаем за този период?

Залавянето на зъбните зародиши на временните зъби започва още през 7-ма ембрионална седмица, а зародишите на постоянните зъби се залагат от 4-ти ембрионален месец. Това означава, че всички временни зъбки и част от постоянните се залагат още по време на бременността. Храненето на бременната през този период трябва да е пълноценно, да не е лишено от белтъчен и минерален прием. Непълноценното хранене може да бъде предпоставка за развитие на зъбна деформация - хипоплазия на емайла и/или дентина на зъбите.

 

Друг важен момент е началото на минерализацията на двете съзъбия. Това е и първият видим рентгенографски етап в зъбното развитие. За временните зъби започва през 4-ти ембрионален месец с минерализацията на първия резец, а за постоянните-в 9-ти ембрионален месец с минерализацията на първия постоянен молар. През този период от бременността е нужен прием на минерали и витамини като: калций, фосфор, флуор и витамините Д, А, С и В. Този период от бременността е начален момент за поява на емайлови хипоплазии и хипоминерализации.

 

Какво не знаем за пробива на зъбите?

Зъбният пробив представлява процес, при който коронковият връх на зъбчето разкъсва меката обвивка по билото на костта и се появява в устната кухина. Наблюдаваме няколко закономерности в пробива на зъбите. Ето кои са те:

 • Зъбите пробива по двойки, наблюдава се симетричност в пробива на зъбите в лявата и дясната страна на челюстите;
 • Долните зъби пробиват преди горните. Но има и изключения, а те са: премоларите пробиват първо в горна челюст, а след това в долна челюст;
 • Временното съзъбие се инициира с пробива на долните централни резци около 6-ти месец;
 • Генералното правило за пробива на временните зъби е правилото 6/4. Това означава, че на всеки 6 месеца пробиват 4 зъба;
 • Временното съзъбие се оформя с пробива на вторите временни молари-на възраст около 2-2,5 години;
 • Смесеното съзъбие започва около 6-годишна възраст, с пробива или на долния централен резец, или на долния първи постоянен молар;
 • Постоянното съзъбие е сформирано около 12-годишна възраст, без мъдреците;
 • Временните зъби се сменят по-рано и постоянните пробиват по-рано при момичетата, отколкото при момчетата.

Кога пробиват зъбите?

Съществуват ориентировъчни периоди за зъбен пробив, както за временните зъби, така и за постоянните. Но много често се наблюдава индивидуалност по отношение на реда и времето за пробив и смяна на зъбите. 

 

За временно съзъбие:

 1. Централни резци-6-8 месец;
 2. Странични резци-8-12 месец;
 3. Първи молари-12-16 месец;
 4. Кучешки зъби-16-20 месец;
 5. Втори молари-20-30 месец

Временното съзъбие е напълно оформено около 2-2,5 годишна възраст.

 

За постоянно съзъбие:

 1. Първи молари-6 години;
 2. Централни резци-6 години;
 3. Странични резци-7 години;
 4. Първи премолари-8 години;
 5. Кучешки зъби-9 години;
 6. Втори премолари-10 години;
 7. Втори молари-11 години

Болка при пробива на зъбките?

Болката при пробива на зъбите е нормален симптом. Дължи се на пробивните импулси на зъба по време на пробив и разкъсването на лигавицата при самия пробив. 

 

Освен това пробивът на временните зъби се свързва и с еруптивен гингивит. Еруптивният гингивит представлява възпаление около пробиващия зъб. Дължи се на непрекъснатото въздействие на храната около пробиващия зъб. Задържа се голямо количество хранително остатъци и плака. Еруптивен гингивит може да се наблюдава и при пробива на постоянните молари. 

 

На пазара съществуват множество гелове за облекчаване на болката при никненето на зъбите на бебето. Ето някои от тях дали ефективен резултат:


-Gengigel Baby-активно вещество е хиалуроновата киселина под формата на натриева сол. Има противовъзпалително, противооточно и регенеративно действие.;
-Pansoral-основни съставки: лайка и бяла ружа, доказано успокояващо действие;
-Dentinox Gel N-съдържа лидокаин-анестетично действие.
-Калгел-съдържа лидокаин и цитилпиридин, възможни са до 6 апликации дневно.

 

Желателно е след намазването на венеца да не се приемат течности поне 30 минути.