Всеки лечебен метод крие своите рискове и недостатъци. За успешно прилагане на различните видове снемаеми конструкции трябва да се вземат предвид и определените противопоказания. За да бъде направен възможно най-правилният и информиран избор е необходимо да се предостави изчерпателна информация от лекаря по дентална медицина, както за негативите, така и за ползите от възстановяването за съзъбието чрез този метод.

 

Няма точно определени противопоказания за възстановяването на зъбите с частична пластмасова (плакова) протеза. Тя може да се използва и като временно конструкционно решение, докато оздравителният процес и финансовото състояние на пациента позволят по-добро клинично решение.


 

Противопоказание за поставяне на пластмасова частична протеза има когато се смята, че тя ще затрудни говорната функция. Друга контраиндикация е предизвикването на рефлукс при наличие на определени чужди тела в устната кухина.

 

В определени клинични ситуации за противопоказание се счита наличие на малък брой зъби (под 4), особено когато са разположени в една област и формират група. Не се прибягва до такава конструкция, когато има опасност от претоварване на опорните зъби или подлежащата лигавица. Не е възможно за опорни зъби да се използват такива с дълбоки пародонтални джобове, с подвижност, с големи невъзстановени дефекти, с различни видове ерозия или абразия.

 

Противопоказано е да се използват снемаеми протези в случаите на силно атрофирал алвеоларен гребен на челюстните кости (мястото на костта, където са били зъбите). Абсолютна контраиндикация за прилагане на метода е алергия към пластмаса (в случай на плакова протеза) или към различни метали ( в случай на моделно лята протеза).

 

Недостатък на възстановяването с частична снемаема протеза е, че голям участък от протезното поле е покрито с пластмасовата плака. Също така материалът е крехък и лесно се чупи. Тъй като протезата не е плътно залепена в устата, при хранене под нея се задържат хранителни остатъци. При лоша поддръжка това причинява възпаление на подлежащата лигавица или кариеси на опорните зъби. В същото време, поради начина на задържане, се усеща по-малко или повече движение на конструкцията по време на хранене и говор.

 

Друго неудобство за пациентите носи фактът, че след получаване на протезата се налагат още посещения в денталния кабинет. Те са свързани с първоначално неудобство, дълъг адаптационен период и образуване на ранични на различни места по подлежащата лигавица.

 

Недостатъците на частичните протези, които се задържат за зъбите с различи видове куки, са свързани с факта, че при функция протезата извършва микро движения и куката трие емайла на опорните зъби. На това място в бъдеще може да се развие клиновиден дефект или кариес. Често куките предизвикват травмиране на венеца около опорните зъби, като това може да доведе до разклащане на зъбите и образуване на продонтални джобове. При металните моделно ляти протези и при пластмасовите с метални куки, недостатък е неестетичният цвят на метала.

 

Основен недостатък на всички видове снемаеми протези е, че в част от клиничните случаи те не са много стабилни, особено когато има лошо планиране отстрана на лекаря по дентална медицина или недобро изпълнение отстрана на зъботехника.