Ако сте редовен посетител на денталния кабинет и си мислите, че сте унаследили гените на родителите си, то ново австралийско проучване доказва, че не бива да обвиняваме гените си.

 

Учените знаят, че Streptococcus bacteria, която живее в устната кухина е главният причинител на кариозните процеси по зъбите. Но това, което не беше доизчистено и доказано-какъв процент от бактериалното число е стимулирано да се развие от факторите на околната среда и на наследствеността.


 

За да се провери това, в изследване се включват микробиологични проби от 205 еднояйчни близнаци и 280 разнояйчни близнаци на възраст между 5 и 11 години. Това позволява на изследователите да определят различията в генетичността спрямо микроорганизмите в устната кухина на деца, които са на една и съща възраст и са изложени на едни и същи условия на средата, в която живеят.

 

Изследователите открили, че определена бактерия в устната кухина се унаследява, но това не било тази, която причинява кариозен процес. Освен това те установяват, че унаследената бактерия извънредно намалява микробното си число, докато бактерията, свързана с влиянието на факторите от околната среда извънредно увеличава микробното си число.

 

Бактерията, асоциирана със зъбния кариес е по-често срещана в устата на децата, които консумират повече захарни храни и напитки и при тези, които имат по-малко количество от „добрите бактерии“ в устната кухина.

 

Обучението в поддържането на добра орална хигиена започва още от ранна детска възраст. Най-добрата профилактика е тази, която не води до лечение на кариеси. 

NEWS_MORE_BOX

Превенцията на кариеса се състои в:

  1. Избягване на захарни храни и напитки, или ако се приемат то да бъде с основното хранене на детето;
  2.  Да не се консумират лепкави храни и напитки, близалки, които дълго време остават по зъбните повърхности.;
  3. Редовното и правилно миене на зъбите с необходимите за това средства. Това трябва да става два пъти на ден-сутрин и вечер след хранене, по минимум 3минути.;
  4. Да се приемат повече плодове и зеленчуци.;
  5. Сиренето, дъвките без захар, водата са добри помощници в почистването на зъбите от остатъците на храната.;
  6.  Консумацията на пресни сокове, фрешове да става със сламка, да не се задържат дълго в устата, а след това да се изплакнат зъбите с вода или да се дъвчи дъвка без захар.

Родителите трябва да знаят, че никога не е рано да започнат да мислят за оралната хигиена на детето си. Един от най-големите митове е този, че не бива да се тревожат за състоянието на устната кухина на детето си, докато не се покажат зъбите или докато не се появят постоянните такива.
С пробива на зъбите започва колонизиране на микроорганизмите върху зъбните повърхности. По-голямата част от научните съобщения показват, че Streptococcus mutans, които са първите заселници в устната кухина, не колонизират устната кухина преди пробива на зъбите.

 

Всички изследвания сочат увеличение на броя на Streptococcus mutans с възрастта, както и с нарастване броя на временните зъби, пробили в устната кухина. Счита се, че възрастта на която децата придобиват Streptococcus mutans влияе върху податливостта към развитие на зъбен кариес, както във временното, така и в постоянното съзъбие. Колкото по-рано се колонизират Streptococcus mutans, толкова по-голям е рискът от кариес.

 

Предаването на Streptococcus mutans се осъществява посредством слюнката. Необходима е минимална доза както и често повтарящи се инокулации за имплантирането им в устната кухина на детето.

 

Счита се, че източникът на Streptococcus mutans за бебето е обикновено неговата майка. Наблюдава се строга зависимост между количеството стрептококи в слюнчените проби на майки и съответно на техните деца. Високите нива на стрептокока при майките влияят силно върху инфектирането на децата.

 

По-голям процент влияние оказват факторите на околната среда върху развитието на стрептококи, предизвикващи кариес, отколкото наследствеността и гените, които носим.