Може би с настъпване на есенно-зимния сезон голяма част от вас се изправят срещу неприятното усещане за напукани и сухи устни. Едно от най-масовото заболяване на устните е cheilitis simplex. Видовете възпаления на устните могат да се поставят под общото наименование хейлит.

 

Хейлитът може да обхване устните, кожата около тях, зоната на устните ъгли, както и вермилиона. Устните са част от устната кухина и играят ролята на преграда, чрез която се контролира приемът и екскрецията на различни хранителни вещества и течности. Външната повърхност на устните е покрита с кожа, богата на косми, потни и мастни жлези. Отвътре устните са покрити с лигавица, която е изградена от многослоен плосък невроговяващ епител. В нея се разполагат малки слюнчени жлези, които могат лесно да се опипат. Кожата преминава в лигавицата по ръба на устните. Лигавицата на устните е богато кръвоснабдена, поради което има червеникав оттенък. Редица болестни състояния на кръвта и кръвообръщението променят цвета на тази лигавица, което има важно диагностично значение.


 

Обикновеният хейлит може да засегне и двете устни, като характерните симптоми са напукване, набраздяване и отлющване на кожата на устните. Може да се наблюдава оток на устните, еритем (зачервяване), образуване на були и папули, крусти и сквами (в по-напреднал процес на възпалението).

 

Причините, които могат да доведат до тези симптоми, са механични: гризенето на устните, хапането, смученето, протъркването, облизването им, тоест така наречените „вредни навици“.

 

Термичните промени също могат да окажат влияние върху състоянието на устните: прекаленото слънцестоене, ниските температури, студеният вятър, приемът на много студени или много топли напитки и храни.

 

Различните видове лъчения също могат да доведат до промени в устните. Друг фактор, който може да повлияе появата на обикновен хейлит, са храносмилателните ензими, които се съдържат в слюнката. Те също могат да раздразнят лигавицата на устните и да предизвикат сухота в тях.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Нормално устните имат много тънък слой, който ги държи непрекъснато хидратирани. Подлагането им под влиянието на „вредните навици“ намалява функцията на този тънък слой и в резултат води до сухота и дискомфорт в тях.

 

Някои деца имат навика да смучат горната си устна, което има значение, както за развитие на кариес на ранното детство, така и за саливацията на устната кухина и състоянието на устните. При такива деца често се наблюдават множествени кариозни лезии, зачервени, сухи и напукани устни, както и ксеростомия.

 

В основата на лечението стои въпросът за отстраняване на причината за появата на възпалението - премахване на вредните химични фактори, контролиран прием на топли храни и напитки, както и овладяване на психологично заложеното хронично прехапване и всякакви други форми на травматичност върху устните.

 

За предотвратяване на това възпаление се препоръчва използването на хидратиращи, обогатени с масла козметични средства. Първоначално терапията може да започне с прилагането на вазелин или ланолин върху устните, както и с локално приложение на слаби нестероидни противовъзпалителни средства или слаби кортикостероидни кремове. При по-напреднали форми може да се прилагат и фотопротектори, силни кортикостероидни препарати и препарати от групата на антихистамините - след консултация със съответния лекуващ лекар или дентален медик. 3345