Чували ли сте израза "географски език"? Може би сте виждали или притежавате език, който да е прорязан от множество надлъжни и напречни бразди? Притеснявате се, че това състояние може да е заплаха за здравето ви? Място за безпокойствие няма, както ще разберете от настоящата статия, в която ще различим географския език от набраздения и ще изясним дали те крият проблеми за здравето.

 

Езикът е мускулест орган, който активно участва в основните жизнени и социални човешки функции - храненето и говора. Той също носи своя индивидуален отпечатък при всеки човек - може да бъде гладък, с еднородна повърхност или пък да изглежда като "насечен". Често този вид език се нарича погрешно "географски", а всъщност състоянието е описано като "набразден" език.


 

1. Какво представляват географският и набразденият език?

Набразденият език (още наричан пликатен, фисурен) на вид е силно набразден по дорзалната си повърхност (тази, която се вижда при отваряне на устата), с хипертрофирали нишковидни и гъбовидни папили, като са описани два основни вида:

  • Листовиден - с вид на разтворена книга - дълбока средна бразда и деликатни странични разклонения;
  • Такъв с множество преплетени разклонения и бразди.

 

Географският език, наричан още мигрираща еритема, представлява множествени, добре отграничени, еритематозни лезии, които могат да се сливат и да се преместват от една зона в друга. Отграничени са с бял ръб от хипертрофирали и хиперкератотични папили. В областта на лезиите повърхността на езика е депапилирана - тоест папилите, които нормално покриват епитела на езика, са нарушени. Развива се по гърба и страничните ръбове на езика.

 

2. Защо се появяват?

И двете състояния са доброкачествени. В около 40% от случаите се съчетават и проявяват заедно, като това е основа за тяхното неразличаване и объркване. Смята се, че за появата им играе роля фамилната компонента, като набразденият език се среща по често при мъжете, а географският - при жените.

 

Набразденият език се среща при 10-15% от човечеството, като често е вроден. Географският език често започва развитието си в ранното детство, но може да се прояви във всяка възраст. Първично се появява по езика, но може да се разпространи и по останалата орална лигавица. При него по-голяма тежест имат психогенни, инфекциозни фактори, недохранване, както и алергичен терен. В голяма част от случаите се открива при болни от псориазис.

NEWS_MORE_BOX

 

3. Какви са симптомите?

Безсимптомно може да бъде протичането и на двете състояния. Могат да се появят оплаквания от дискомфорт при прием на пикантни и горещи храни, по-рядко болка. Фисурният език е свързан с проблеми от вторични инфекции в дълбочина на браздите, заради ретенция на хранителни остатъци в тях.

 

4. Как се лекува?

Тъй като често тези състояния са свързани с наследствени фактори, тяхното пълно премахване е невъзможно. С по-голяма сила това важи за набраздения език. За облекчаване на симптомите, когато има такива се препоръчва следното:

 

  • Поддържане на добра орална хигиена с цел избягване на натрупване на хранителни остатъци, които да дразнят дълбоките бразди и лезиите. Използвайте четката си за зъби, за да изчетката надлъжно и езика. Употребявайте антисептична вода за уста.
  • Избягвайте прекалено горещи и пикантни храни.
  • При географския език е важно да бъде пълноценен приемът на витамини и минерали. Ако е необходимо, вашият лекар може да назначи допълнителни изследвания.
  • При наличие на основно заболяване се обсъжда евентуалната взаимовръзка със състоянието на езика, като се пристъпва и към терапия на основното заболяване.

 

Ако вашият език е географски и/ли набразден и не ви създава проблеми - не се притеснявайте. Приемете го за част от чара ви, но не забравяйте профилактичните визити при денталния си лекар, който ще го наблюдава за евентуални изменения.