Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани и може да засегне както емайла (щита на зъба), така и дентина (основната тъкан на зъба). Както всяко друго заболяване той се характеризира с отделни стадии, затова от изключително значение е неговото ранно диагностициране. В начален етап може да бъде приложено бързо и безболезнено лечение.

В първия стадий кариесът е само деминерализирана зона и е напълно обратим чрез локална флуорна профилактика. При втория и третия стадий се появява кавитазия, засягаща емайла частично или изцяло. В четвъртия стадий кариесът засяга както емайла, така и част от дентина.

При тези ранни стадии все още е възможно прилагането на така наречената микроинвазивна стоматология. При нея не се използват упойки и машинки, необходимо е само и единствено добре изолирано поле и специален препарат. Той представлява специален тип фотополимеризиращ композит, който запечатва започващия кариес и възстановява цялостта на зъба. Целият процес отнема между 15 и 30 минути. Напълно безболезнен е и не оставя лоши спомени.

В пети и шести стадий кариесът вече е засегнал съответно по-голяма част от или изцяло дентина. В тези случаи единственото решение е консервативния подход с почистване и изработване на пломба.

NEWS_MORE_BOX

 

Кариесът, подценяван от много хора, е втората най-честа причина за загуба на зъба. Дори в 21 век, когато съществуват профилактични програми за борба с това заболяване, не можем да се преборим със страха от зъболекаря.


 

Новите модерни методи в зъболечението като микроинвазивната стоматология могат да премахнат неприятните асоциации, но от изключително значение за правилен подход е ранното диагностициране при регулярните контролни прегледи.