Първа част на материала

 

9. Стоматологичен Мит: След поставянето на корона или пломба на даден зъб вече не е необходима допълнителна грижа за този зъб.
Стоматологичен Факт:
Ако искате да запазите всичките си зъби, както и лекувания, е необходимо да продължите да извършвате редовната си орална хигиена и редовни прегледи. Все пак вземането на решение да спрете грижата за съответния зъб или зъби, може да доведе до развитие на кариес или друго изменение около или свързано с този зъб. Това вече може да ви струва твърде скъпо.

10. Стоматологичен Мит: Ако нямате болка, не посещавайте зъболекар.


Стоматологичен Факт: Рутинните посещения за професионални почиствания и прегледи са много важни, независимо дали имате проблем. Диагностицирането и лечението на проблеми със зъбите в ранен стадий е по-комфортен, по-евтин и по-малко време отнемащ подход. Освен това, така намалявате риска от развитие на по-тежки и скъпи увреждания, които могат да засегнат и други органи и системи.

11. Стоматологичен Мит: Почистването на зъбите само с четка и паста е достатъчно, за да поддържате зъбите си чисти.
Стоматологичен Факт:
Миенето на зъбите е важна част от поддържането на зъбите чисти, но използването на конец също е важно. Все пак е установено, че с четка не може да почистите повече от 60% от зъбната плака.

12. Стоматологичен Мит: Когато венците кървят, най-добре е да не използвате в този участък четка или конец за зъби
Стоматологичен Факт:
Кървенето от венците е знак, че има някакъв проблем. В повечето случаи се касае за възпаление на венците в резултат от натрупаната плака и зъбен камък около зъбите, особено в браздата между венеца и зъба. Когато там няма плака и зъбен камък, тъканта на венците ще започне да се лекува и кървенето ще спре. Затова спирането на почистването в тази област може да влоши нещата. Ако забележите такъв проблем е добре да се консултирате със своя зъболекар.

NEWS_MORE_BOX13. Стоматологичен Мит: Избелването на зъбите се прави веднъж и белите зъби остават така за цял живот.
Стоматологичен Факт
: Белите зъби няма как да останат такива завинаги. Скоростта на връщането на цвета отпреди избелващата процедура зависи от много фактори – количеството и вида на храните и напитките, които употребявате например. Пушенето до голяма степен влияе негативно върху този процес.
 
14. Стоматологичен Мит: Моите родители не са имали никакви кариес, значи и аз няма да имам.
Стоматологичен Факт:
Генетиката играе роля в денталното здраве, но тя е част от комплекс с много други фактори. Основният компонент при прогнозирането на денталното здраве е нивото на орална хигиена на устната кухина на пациента, не генетичната предопределеност.  Видът, количеството и честотата на употребяваната храна, както и цялостния здравословен статус, също оказват влияние.

15. Стоматологичен Мит: По време на бременността, всички дентални процедури трябва да се избягват.
Стоматологичен Факт:
Точно обратното. През бременността е добре да се посещава редовно стоматолог, за да се решат в начален стадий всички дентални проблеми. Все пак част от процедурите, които трябва да се избягват през този период са избелването, поставянето на фасети, като до втория триместър е добре да не си правите излишни рентгенови снимки. Макар да е установено, че секторните дигитални снимки не увреждат плода, то се препоръчва тяхното използване само при необходимост.