Зъбната плака се формира за часове и това налага редовно провеждане на орална хигиена. Съществуват множество митове и легенди относно правилното почистване на зъбите. Денталните лекари са тези, които могат да дадат най-правилните съвети за здрава и красива усмивка.

 

Ежедневно почистване с конци за зъби - истина

 
Ежедневната употреба на конци за зъби помага за отстраняване на плаката, натрупана в междузъбните пространства. Четката за зъби не е достатъчна за почистване на контактните зони на зъбите.
 
Конците за зъби трябва да се използват вечер след измиване на зъбите с четка и паста. След това се пристъпва към щателно почистване с конец за зъби.
 
Редовната употреба на денталния конец след вечерното измиване на зъбите намалява риска от апроксимален кариес и възпаление на интерденталната папила. Употребата на дентални конци е станала част от оралните грижи, за да допълни четкането. Конецът може да бъде с различна дебелина и вид, с или без восъчно покритие.
NEWS_MORE_BOX
 
Конците за зъби се използват по следния начин:
  • Взимате 40 сантиметра конец и го навивате около средните пръсти, като оставяте 10 см между тях. Задръжте конеца между палеца и показалеца, така че да останат 3 см между палците.
  • Използвайки трионообразни движения, плътно по зъбната повърхност се навлиза в междузъбното пространство. Може да е трудно, ако има плътни контакти. Не трябва да се нараняват венците.
  • Притиснете конеца плътно около единия зъб и внимателно го вкарайте подвенечно с трионообразни движения.
  • Изтеглете конеца до контактната точка с трионообразни движения и повторете процеса на съседния зъб.
  • Изтеглете конеца с трионообразни движения и повторете за всички останали междузъбни пространства.
  • Използвайте чист участък от конеца за всяко ново пространство. Не се притеснявайте, ако в началото венците кървят слабо. При редовна употреба след известно време ще спрат.

 


Стресът може да навреди на венците - истина

 
Под действието на стресови за организма ситуации, при намалена резистентност на макроорганизма, бактериите в устната кухина могат да се превърнат в патогенни. Освен това се увеличава и растежът на бактериалното число. На това се дължат и резултатите от проучвания в Канада, при които се установяват високи нива на пародонтални проблеми, при хора с увеличени нива на „стрес хормона“-кортизон.

Прекаленото четкане на зъбите може да навреди на венците - истина
 
Грубото и енергично четкане на зъбите с ръчна четка може да предизвика промени както в твърдите, така и в меките зъбни тъкани.
 
Хоризонталните движения на четкане, които са най-честите и неправилни техники, довеждат до ерозивни процеси в областта на емайла на зъбите. Вследствие на грубото механично четкане се нараняват и венците, те стават оточни, зачервени и кървящи.
 
Не бива да се притеснявате от кървящите венци - мит
 
Кървящите венци са първият симптом на възпалителни процеси в меките тъкани. Когато забележите кървене от венците било то по време на миене на зъбите, или спонтанно, посетете вашия стоматолог.
 
Червеното вино е полезно за зъбите - мит
 
Червеното вино съдържа хромогенни компоненти, които директно се инкорпорират в пеликулата по зъбните повърхности и предизвикват тяхното оцветяване.
 
Електрическите четки за зъби са най-добрите - истина
 
Правилното почистване на зъбите е ключът към здравите зъби и венци. Установено е, че електрическите четки за зъби отстраняват 21% повече плака в сравнение с ръчните четки за зъби. Тези четки са създадени едновременно да масажират и отстраняват с правилни движения зъбната плака.
 
Все повече препоръки се дават за употребата на електрическите четки поради автоматичното им движение, лекотата при употреба, както и плак-отстраняващият им ефект.