Лошият дъх в устата е състояние, познато още като „халитоза“. То може да бъде причинено от същите бактерии, които спомагат за разграждането на протеините в храната. Този процес може да доведе до отделянето на серни съединения. Те се изпаряват бързо и могат да причинят лош дъх. 
 
За да се предотврати растежа на бактериите в устната кухина, е необходима добра устна хигиена. Лошият дъх може да се дължи и на кариеси и заболявания на венците.
 
Лошият дъх може да е вследствие консумацията на някои пикатни храни, както и на лук и чесън
 
Пропускането на хранения, постене или гладуване, също са вероятни причини за временна поява на неприятен дъх, тъй като има намалено производство на слюнка. Тя помага за премахването на бактериите, причиняващи халитоза.
 
Оптималното орално здраве чрез добра устна хигиена може да постигне с няколко стъпки: редовни посещения при зъболекаря за профилактични прегледи и професионално почистване, четкането на зъбите и езика с паста за зъби с флуорид два пъти дневно, почистване на зъбите с конец за зъби. Ако има протези, през нощта те трябва да се свалят и да се съхраняват в антибактериален разтвор, а преди поставяне да се почистват.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Следва също така да се избягват храни, съдържащи алкохол и кофеин, които също са причина за халитоза. От друга страна, трябва да се консумират храни, богати на витамин C, и зеленчуци като целина и моркови, да се консумира повече вода. Тютюнопушенето също води до лош дъх в устата.