В човешката уста живеят над 700 вида бактерии. При определени условия, те могат да ни вредят причинявайки заболявания като пародонтит.

 

Пародонтитът е мултифакторно заболяване, при което нормалният баланс между микробната плака и отговора на организма, е нарушен поради:


  • Промени в композицията на плаката;
  • Промени в отговора на организма;
  • Фактори от средата и поведението, които могат да афектират и плаката, и отговора на организма;
  • Възможна е генетична предразположеност към пародонтално заболяване.

Ето защо е изключително важно да поддържаме добра орална хигиена. Редовното и ефективно миене на зъбите е в основата на доброто орално здраве и е много важно за предотвратяване на кариес, както и на заболявания на венците.

 

Заболяванията на венците са обект на пародонтологията – клинична специалност, която се занимава с лечение на заболяванията на пародонталните тъканите, или тези тъкани, които поддържат зъбите в устата.

NEWS_MORE_BOX

 

Днес денталните лекари знаят, че пародонтитът се лекува и дори тези от нас, които са генетично предразположени към това заболяване, могат да запазят зъбите си при условие, че полагат необходимите грижи и получават помощ от специалист на определени интервали.

 

В повечето случаи пародонтитът е хронично възпаление, което може да прогресира непрекъснато или да се активира на периоди. Заболяването се характеризира със загуба на съединително-тъканното прикрепване на зъба и загуба на кост.

 

Често обаче се наблюдава и друг вид проблем с венците, причинен не от пародонтално заболяване, а от неправилно измиване на зъбите.


Възпалените, кървящи и отдръпващи се венци могат да бъдат причинени и от лоша техника на миене на зъбите. Съчетано с неподходяща четка за зъби, определено създава сериозен проблем на меките тъкани. В това число влизат и оголените шийки на зъбите, поради отдръпване на венците. Отдръпването води не само до неприятна чувствителност на корените, но и до лоша естетика.

 

От друга страна, ако развивате дори и най-леката форма на възпаление на венците – гингивит, при неправилно измиване на зъбите, има вероятност с времето меките тъкани да се увредят.

 

Специалистите съветват да използвате четка за зъби с възможно най-малката почистваща глава. Препоръчва се такава четка, тъй като от една страна главата достига до по-трудно достъпните места, а от друга, можем да почистим и част от междузъбните пространства, което е изключително важно.

 

Движенията, които трябва да изпълнява нашата ръка заедно с тези на четката са бавни, кръгообразни и масажиращи. Не бива да се прилага силен натиск при четкане, това може да разрани венците. Почиства се границата между венеца и зъба с лек масаж. Именно чрез този масаж избутваме натрупания бактериален биофилм навън от венеца.

 

Почистването на устната кухина се препоръчва да започва от вътрешната страна на долната челюст. Почистваме задната страна на последния зъб, продължаваме напред с масажиращи, кръгообразни движения. След това почистваме зъбите от към бузата, отново с тези движения.

 

Почистването на зъбите винаги трябва да започва от по-трудно достъпните места и да върви към по-леснодостъпните. Почистваме внимателно всеки зъб от всички страни.

 

Накрая почистваме езика, защото върху него също има натрупан биофилм, който много често е причина за лош дъх. Употребата на конци за зъби и интердентални четки е препоръчителна. Конците за зъби можете да използвате вечер, след измиване на зъбите. Водата за уста, която не съдържа алкохол, може да подпомогне вашата добра орална хигиена.

 

И все пак устната хигиена няма да е достатъчна, ако не се почиства редовно зъбният камък. Желателно е да се почиства поне веднъж годишно, а за склонните към натрупване на повече зъбен камък, на половин година.