Употребата на кокосово масло помага за поддържането на здрави зъби. Исландски учени установиха, че натуралният продукт атакува вредни бактерии в устната кухина и е от полза да се прилага в продуктите за дентални грижи. 

 
Резултати от изследване показват, че след обработка с ензими кокосовото масло допринася за спиране растежа на стрептококите – бактерии, които са основна причина за кариес.
 
Изследователският екип от Технологичния институт „Атлон“ в Ирландия наблюдава действието на 3 вида масла – кокосово, слънчогледово и зехтин в естествено състояние, и след като са третирани с ензими, в процес, подобен на храносмилането. Маслата са тествани основно срещу стрептококи. 
 
Единствено кокосовото масло се оказва ефективно за предотвратяване растежа на повечето щамове на бактерията. Атакува и вида Streptococcus mutans, който произвежда киселина, причиняваща образуването на кариеси.
 
Според други изследвания модифицираното с ензими мляко действа срещу задържането на този вид бактерии по зъбния емайл.
 
Кокосовото масло може да се използва като алтернатива на химични добавки, коментира ръководителят на проучването д-р Деймиън Брейди. То действа при относително ниски концентрации, допълва специалистът. 
NEWS_MORE_BOX
 
Имайки предвид и задълбочаването на проблема с антибиотичната резистентност, трябва да се насочат повече усилия към нови начини за борба с микробните инфекции, подчертава д-р Деймиън Брейди. 
 
Учените откриват още, че продуктите на човешкото храносмилане показват антимикробна активност. Това може да е от значение за начина, по който бактериите колонизират клетките на лигавицата на храносмилателния тракт, както и за цялостното здраве на червата, обясняват експертите.
 
Резултатите са представени по време на конференция на Дружеството по обща микробиология.