Грижата за денталното здраве е съществена част нашето ежедневие. До голяма степен ние я свързваме само с редовната орална хигиена, но това далеч не покрива всичко, което е добре да знаем, ако искаме да имаме здрави зъби за дълго време. За съжаление, малко внимание се отделя върху нашите хранителни навици, които също играят огромна роля. Известно е, че неправилната систематизация на менюто ни може да доведе до така наречената зъбна ерозия.

Какво представлява зъбната ерозия?

Зъбната ерозия представлява увреждане на емайла на зъбите, случващо се вследствие на действието на силни киселини върху него. Това довежда до постепенното му унищожаване докато накрая се открие следващия слой на зъбната структура наречена дентин, която се разполага под него.

 

Най-често разрушеният емайл се намира в областта на шийките на зъбите, тъй като там емайлът е най-тънък.

По принцип зъбите са изложени на постоянна киселинна атака от храните, които консумираме, защото по-голямата част от тях довеждат до създаване на кисела среда в устната кухина по време на хранене. Ето защо в устата съществува механизъм за възстановяване на равновесието и намаляване на киселинността с помощта на слюнката.


 

Тя увеличава ph-то на средата и възстановява уврежданията нанесени от киселините по зъбите, но пък честото консумиране на силно киселинни храни през деня, не позволява на слюнката адекватно да свърши своята работа и така постепенно се стига до необратими дефекти в зъбите.
 
За разлика от зъбния кариес, който се причинява от намиращите се в зъбната плака микроорганизми, зъбната ерозия е увреждане случващо се без участието на зъбната плака, а главно вследсвие на разрушителното действие на киселите храни и напитки.

Кои източници на киселини причиняват зъбната ерозия?
 
Съществуват множество причинители на зъбната ерозия, но най-честите са:
 

 • Газираните напитки (вкл. енергийните напитки). Всички видове безалкохолни напитки са силни киселини, които могат при редовна употреба да разтворят емайла на зъбите;
 • Плодовите сокове (фрешовете) – Това са едни от най-силните разтворители на емайла на зъбите, така че ги консумирайте с повишено внимание.
 • Виното – освен че води до оцветяване на зъбите, виното също предизвиква увреждане на емайла;
 • Туршии и мед – бъдете внимателни и с тях;
 • Всички заболявания, характеризиращи се с рефлукс на киселини (връщане обратно от стомаха на съдържимото) могат да доведат до много тежки увреждания на емайла. Такова заболяване е например булимията.
NEWS_MORE_BOX


Кои са симптомите на зъбната ерозия?
 
Най-често първият симптом, който се появява, е чувствителността. Поради факта, че оголеният дентин прави зъбите чувствителни на термични дразнители, липсата на емайла довежда до болка от топло, студено и понякога от сладко.


Следващата промяна, която може да бъде и видима е промяната в цвета на зъбите. Те започват да изглеждат по-жълти на местата, на които е изтрит емайла, защото цветът на дентина е жълт. Друга видима промяна, която може да настъпи е отчупването на малки парченца от емайла на зъбите в областта на дъвкателната повърхност.
 
Как да предотвратим зъбната ерозия?   
 
Има множество начини да намалим риска от появата на такива изменения в емайла. Най-сигурно и препоръчително е да отидете на консултация при своя зъболекар, за да може конкретният лечебен или профилактичен план да бъде съобразен с вашия индивидуален случай. Докато това се случи, ви предлагам следните насоки за намаляване на риска от появата на зъбна ерозия:

 • Намалете или премахнете от своя хранителен режим консумацията на газирани напитки. Вместо това консумирайте вода, мляко или чай, но без захар или мед;
 • Ако се налага да консумирате силно киселинни напитки като фрешове например, пийте ги възможно най-бързо;
 • Вместо да консумирате кисели храни през целия ден, опитайте се да ги включите в основното си хранене – сутрин, обед или вечер;
 • След консумация на високо киселинна храна или напитки, изплакнете устата си с вода за около 1 минута, за да намалите количеството на киселините и съответно да увеличите своето pH;
 • Дъвчете дъвка без захар след всяко високо киселинно хранене, но не повече от 5 мин. и е препоръчително тя да не съдържа аспартам;
 • Хапнете парченце сирене заедно с високо киселинните храни и напитки.


Обърнете внимание на храненето си, защото в днешно време проблемът, наречен зъбна ерозия, става все по-разпространен. Посетете своя зъболекар в най-скоро време при съмнение за симптоми на зъбна ерозия и не отлагайте, защото някои от промените са необратими.