Зъбите участват в различни функции – сдъвкване на храната, говорене, в широките усмивки… Предлагаме някои непопулярни факти за тях, които могат да бъдат и от полза за поддържане на здравето им. 

1. Киселото може да бъде навреди на зъбите, колкото и сладкото

Киселинните храни и напитки, които са с ниско pH, отслабват зъбите. Такъв пример са газираните напитки, плодовите сокове, киселите бонбони. Консумацията им разрушава емайла на зъбите като намалява и техния размер. 
 
Особено внимание трябва да се обърне на децата. Експертите обясняват, че емайлът на детските зъби не е достатъчно „узрял“ преди навършването на 10 години. Поради тази причина техните зъби са застрашени в много по-голяма степен. 

2. Емайлът е най-твърдото вещество в организма, но лесно може да се разруши

 
Зъбите могат да се наранят от лед, пуканки и пиърсинг на езика и устата. За разлика от кожата обаче, зъбите не могат да се възстановяват.
 
Зъболекарите в най-голяма степен не харесват леда и сладоледа. Те сравняват сдъвкването на зърното на пуканката с дъвкане на камък. Ледът е твърд и чуплив в същото време. Специалистите апелират да се внимава с консумацията на тези храни. 
 
Зъбите страдат и от пиърсингите, тъй като те приютяват бактерии и могат да счупят зъбите. От данните на проучване от 2007 г. става ясно, че между 14 и 41% от хората, които имат обеци в областта на устната кухина, страдат от зъбни фрактури. 

3. Може да има липсващ зъб на всяка възраст


 
Има случаи, при които даден зъб може да не поникне изобщо, като тук не става дума за заболяване или някакъв проблем – зъбът просто липсва. Най-често това се случва с мъдреците, последвани от резците. Непоникването на даден зъб може да се унаследи. 
NEWS_MORE_BOX
 

4. Прекомерното количество флуор не е полезно за зъбите

 
Макар флуорът да е важен за здравето на зъбите, децата, които приемат прекомерни количества от него, докато постоянните им зъби се развиват под венците, могат да развият флуороза
 
Състоянието обикновено започва като причинява бели пета, но те могат да придобият и кафяв цвят. За съжаление, те са вътре в самия зъб, което означава, че зъболекарят не може да просто да полира повърхността му и да ги заличи.